KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Lagumdžija pojasnio zašto Kajmaković nije suspendovana

O tome šta je Kajmaković rekla na sastanku kada su joj prezentirana saznanja o Sky aplikaciji i njenom spominjanju nije želio govoriti

Halil Lagumdžija: Nisam bio za to da se ide sa jednim kandidatom. A. KUKIĆ

Piše: A. Kukić

29.9.2022

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je odlučeno da neće doći do poništenja konkursa za glavnog državnog tužioca te da će Milanko Kajganić biti predložen za tu funkciju. Prijedlog Podvijeća je bio da Milanko Kajganić treba biti kandidat i na sljedećoj sjednici izložiti plan rada. Od 13 prisutnih 10 je glasalo za, jedan je bio protiv i dva suzdržana.

Nakon toga je održana konferencija za medije na kojoj je govorio predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

- Drago mi je da je sjednica i u ovom osjetljivom dijelu ostala otvorena za javnost. Podvijeće je imalo težak zadatak imajući u vidu da je integritet kolegice Kajmaković doveden u pitanje, glasali smo i odlučili da ona ne ide u dalju proceduru kao osoba koja bi trebala izložiti svoj program rada - rekao je Lagumdžija.

"Pozvana u kabinet da joj saopćimo"

Kaže da je prvo bila diskusija da li čitava lista od tri kandidata ide na Vijeće i da su usaglasili da nisu za kompletnu listu te da su raspravljali o pojedinačnim kandidatima.

- Želim biti jasan radi javnosti u pogledu kolege Janjića se raspravljalo u pogledu vođenja disciplinskog postupka koji je vođen 2019. godine i izrečena je disciplinska sankcija. Njegov integritet nije doveden u pitanje. Raspravljalo se samo o činjenici disciplinske odgovornosti. Nakon toga smo zauzeli stav obzirom da je ostao jedan kandidat da nismo za takvu proceduru, a nije bilo riječi o integritetu kolege Kajganića - kazao je Lagumdžija.

Dodao je da su bili mišljenja da nije dobro konceptualno da se ide sa jednim kandidatom.

- Donijeli smo odluku da tražimo ponavljanje konkursne procedure. U skladu sa zakonom, finalnu odluku donosi Vijeće. Vodili smo diskusiju. U međuvremenu se desila okolnost kolega Janjić je dostavio podnesak kojim izvještava da odustaje od kandidature. Bilo je prijedloga što je i prihvaćeno, da se Podvijeće povuče i donese stav. Prvo smo stavili van snage prethodni stav da se traži ponavljanje konkursne procedure, onda je Kajganić nominiran, tako da imamo situaciju da će kolega Kajganić biti pozvan na sljedeću sjednicu i izložiti program rada nakon čega će se pristupiti glasanju - pojasnio je Lagumdžija.

Govorio je o pozivu Kajganića da iznese saznanja o Kajmaković.

- Poziv je upućivao na nešto važno. Rekao mi je da ima saznanja u vezi Sky aplikacije u kojoj se spominje kolegica Kajmaković. I tražio je da je pozovemo kod mene u kabinet da joj to saopćimo. Vodeći računa da je ona njegova zamjenica, Vijeće tu mora voditi računa pa sam rekao da pozovemo još dva člana i desila se ta prezentacija - rekao je i naglasio da je tada jasno kazano da je to posao Tužilaštva.

Promjena odluke podvijeća

O promjeni odluke Podvijeća:

- To je većinski stav Podvijeća. Ja ću ostati suzdržan u stavu, a većinski stav je ovo i prijedlog je usvojen, kolega Kajganić ide u proceduru - kazao je.

Dodao je da je njegov stav da se jednim kandidatom ide u totalitarne režime, ali da Vijeće donosi stav većinski.

- Da li je to dobro, vidjet ćemo. Moj stav je bio da nije dobro ići sa jednim kandidatom - rekao je.

Govorio je i o Diani Kajmaković i disciplinskom postupku.

- Složen je pravni sistem. Imate saopćenje ureda Disciplinskih tužioca i sve potpisujem, svaku riječ što stoji u tom saopćenju.

Objašnjava zašto nije bilo suspenzije i kaže da je bila naredba o provođenju istrage onda bi UDT odlučivalo o suspenziji iako naredba o provođenju istrage ne podrazumijeva obaveznu suspenziju te dodaje da Vijeće ne može raditi nista bez zahtjeva.

- Janjić je kazao da ne želi dovesti instituciju u poziciju da se integritet urušava te da je zato povukao kandidaturu, kratko je kazao Lagumdžija.

Kazao je da je u prethodnom periodu imao dobru saradnju za Milankom Kajganićem.

O tome šta je Kajmaković rekla na sastanku kada su joj prezentirana saznanja o Sky aplikaciji i njenom spominjanju nije želio govoriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.