ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Zdravstveni radnici u TK stupili u generalni štrajk: Upućujemo javni poziv premijeru

Tražimo da se poveća za 30 feninga, a od Vlade TK dobili smo ponudu da se poveća za 16 feninga, kaže Latifović

A. O.

Sa održanog štrajka

Foto: TUZLANSKI.BA


U generalni štrajk jutros je u Tuzlanskom kantonu stupilo oko 5.000 zdravstvenih radnika. Nakon niza polusatnih štrajkova upozorenja, zdravstveni radnici odlučili su da stupe u generalni štrajk jer njihov zahtjev o povećanju satnice za 30 konvertibilnih feninga Vlada Tuzlanskog kantona nije prihvatila. 

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH, ističe da su se Vladi TK prvi put obratili u maju, a potom i u julu ove godine. Pošto, kako ističe Latifović, zahtjevi nisu ispunjeni, sindikat je donio odluku o stupanju u generalni štrajk.

Bez posljedica

S druge strane Vlada TK-a je od direktora javnih zdravstvenih ustanova zatražila da preduzmu korake kako bi se generalni štrajk zdravstvenih radnika sudski zabranio. U cijeloj priči, tvrdi Latifović, pacijenti u prvih sedam dana generalnog štrajka neće snositi posljedice, a u tom periodu očekuje se da će sindikat i radna grupa Vlade TK sjesti za pregovarački stol.

- Upućujemo javni poziv premijeru Irfanu Halilagiću i pregovaračkom timu Vlade TK da nastavimo pregovore. Satnica zdravstvenih radnika trenutno je 2,51 KM. Tražimo da se poveća za 30 feninga, a od Vlade TK dobili smo ponudu da se poveća za 16 feninga. Za nas je to neprihvatljivo - kaže Latifović.

Poštovati odluke

S druge strane iz Vlade TK su se oglasili.

- S obzirom na to da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godine - naveli su iz Vlade.

Međutim, oko 5.000 članova Sindikata zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu su dužni poštovati odluke Štrajkačkog odbora i oni su jutros, shodno tome, stupili u generalni štrajk.

NA VRH

Podijeli članak na