POTVRDIO AGENT PRODAJE

Od prodaje Titove vile u Njujorku, BiH će dobiti 7,5 miliona dolara

Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara

A. O.

Inače je vila napravljena 1905. godine, ima 32 sobe, osam kupatila i dva lifta

Foto: PRINTSCREEN


Bivša Titova vila koja se nalazi u Njujorku (New York) je prodata. Nju je 1946. godine kupila Jugoslavija, a Bosna i Hercegovina je od prodaje dobila otprilike 7,5 miliona dolara.

Vila je prodata za ukupnu cijenu od 50 miliona dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini. Ona je bila u vlasništvu Jugoslavije, a nakon raspada je pripala Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.

Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

Kako je potvrdio agent prodaje Tristan Harper, vilu je kupila kompanija sa adresom u Njujorku za punu predloženu cijenu, a najviše novca od prodaje je pripalo Srbiji koja je u ovoj vila imala smještenu stalnu misiju Srbije pri UN-u.

Inače je vila napravljena 1905. godine, ima 32 sobe, osam kupatila i dva lifta. Dizajnirali su je isti ljudi koji su uradili nacrte za Grand Central Terminal u Njujorku. Raskoš zgrade podsjeća na Versajles (Versailles), s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom.

Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara. Godine 1961. godine Tito je u spomenutoj vili ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih.

U vrijeme kada je on boravio u vili, ugrađeni su prozori otporni na metke koji su okrenuti prema Central Parku.

Više o:

Tito Vila Novac Prodaja
NA VRH

Podijeli članak na