RUDARI BEZ POMOĆI

Predsjednik Sindikata Sinan Husić za "Avaz": Odluka Elektroprivrede BiH je dno dna!

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna pomoć od po 750 KM, ali ne i rudarima iz rudnika u koncernu

Husić: Ovo će proizvesti niz posljedica. Arhiv

Piše: A. Bajramović

29.9.2022

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog preduzeća, na takvu pomoć u periodu teške ekonomske krize ne mogu računati radnici rudnika iz sastava koncerna EP BiH. Ovakva odluka izazvala je novo ogorčenje rudara, koji su za sutra u RMU Breza najavili konferenciju za medije, na kojoj će se zvanično izjasniti o odluci i narednim koracima sindikata.

- Dno dna. Ovo je odluka koja u sebi sadrži i dozu idiotizma. Kad trebamo motivirati ljude da nam ponude proizvodni rezultat, kad nam je ugalj potreban kao nikad do sad u proteklih 30 godina, donese se odluka u kojoj rudari budu zaobiđeni. Tvrdi se da to ne može biti u nadležnosti Elektroprivrede, a to može i mora biti u nadležnosti Elektroprivrede, jer rudnici uglja u sastavu koncerna nemaju uprave, njima upravlja EP BiH putem prokuriste i direktora. To je tako utvrđeno statutom EP BIH. Ovo će proizvesti niz negativnih posljedica – kazao je za “Avaz” Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH.

Na sutrašnjoj konferenciji za medije predstavnici Sindikata će, pored ostalog, upoznati javnost i o cijenama uglja koji se isporučuje EPBiH, koja po Husićevim riječima iznosi 48 KM po toni, dok je njegova tržišna cijena više od 220 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.