NAZIRE SE RJEŠENJE

EPBiH uputila prijedlog direktorima rudnika za isplatu pomoći, Sindikat rudara: Čim dođemo u posjed odluke nastavljamo sa radom

Očekujemo u naredna dva sata da sve bude gotovo, kazao je

Rudari odbili su sići u jamu. AVAZ

Piše: S. S.

29.9.2022

Elektroprivreda BiH je uputila prijedlog direktorima rudnika u sastavu koncerna vezano da isplati jednokratnu pomoć rudarima.

Podsjećamo, veliko nezadovoljstvo  rudara je izazvala informacija da je Elektroprivreda BiH donijela je odluka po kojoj će uz iduću plaću radnicima tog preduzeća biti isplaćena jednokratna pomoć od 750 KM, ali da ta odluka neće obuhvatiti rudare.

Zbog toga su rudari stupili u neposluh i odbili sići u jame u rudnicima u Brezi, Kaknju i Zenici.

Treba biti identična odluci EPBiH

Tu informaciju je za "Avaz" potvrdio predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić.

- Nije riječ o prijedlogu, nego oni njima naređuju i to da odmah pristupe izradi Odluke u pružanju jednokratne novčane pomoći radnicima u rudnicima uglja u sastavu koncerna, koja mora biti sadržajem identična odluci koju je usvojila EPBiH - kazao je Husić.

Na terenu i direktori i predstavnici sindikata

Kaže da su na terenu direktori i predstavnici sindikata u svim rudnicima u kojima je aktivan radnički neposluh. 

- Čim sindikalne organizacije dođu u posjed te odluke ista se ima obavezu dostaviti sindikatima i nakon toga na terenu imamo uslove da se radnici vrate redovnom izvršavanju radnih zadataka. Očekujemo u naredna dva sata da sve bude gotovo - zaključio je Husić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.