UDAR NA NAJRANJIVIJE

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Federalna vlada mora odgovoriti na naše zahtjeve i donijeti plan ekonomskih i socijalnih mjera, kaže Mehić

Penzioneri: Sve teža situacija. Arhiv

Piše: M. Smajkić

30.9.2022

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana se hvata za glavu kako nabaviti ogrjev, čije su cijene odletjele u nebo, dotle penzioneri strahuju da će grijnu sezonu, koja je uveliko otpočela, dočekati praznih šupa i peći.


Najniže penzije

Iako su se nadali da će im vlasti odgovoriti na zahtjeve koje su im uputili još 1. juna, a kojima su, konkretno, od Federalne vlade zbog krize izazvane inflacijom i abnormalnim rastom cijena tražili povećanje najniže penzije, kao i ispravljanje nepravde učinjene prilikom vanrednog usklađivanja penzija te plan ekonomskih i socijalnih mjera pomoći, ipak, to se nije dogodilo.

S najužim rukovodstvom Vlade FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, penzioneri su se posljednji put sastali 10. februara. Na njihove zahtjeve ostali su gluhi uprkos urgencijama, a posljednju su uputili nakon nedavno održanog sastanka rukovodstva Saveza penzionera FBiH i predsjednika svih općinskih i kantonalnih organizacija.

Potvrdio nam je to Redžo Mehić, predsjednik Saveza, kazavši da su na sastanku brojni predstavnici iznijeli upravo problem rasta cijena energenata, ali i uopće divljanje cijena osnovnih namirnica.


Cijena drveta

- Ne odustajemo od naših zahtjeva, jer situacija je sve teža. Pojedini kantoni su osigurali dodatnu pomoć za penzionersku populaciju, ali mnogi nisu. Stoga, Federalna vlada mora odgovoriti na naše zahtjeve i donijeti plan ekonomskih i socijalnih mjera - kaže Mehić.

Hercegovačko-neretvanski kanton je jedan od onih čije vlasti nemaju sluha za penzionere.

Izet Šehić, predsjednik mostarskog udruženja, ističe da penzioneri s primanjima od 424,43 KM, koliko iznosi najniža penzija, pa i oni s većim primanjima neće moći sebi priuštiti ogrjev, s obzirom na strašne cijene drveta i peleta, koje se kreću od 150 do 200 KM, odnosno od 850 do 1.000 KM. Od 100 KM pomoći koju su dobili od Vlade FBiH, napominje, ne mogu kupiti ni pola metra drva. 

Šehić: Ne možemo sebi ni ogrjev priuštiti. Arhiv

Ta tema, kaže nam, bila mu je u fokusu na sastanku s predstavnicima udruženja, na kojem je i predložio da Savez hitno Vladi FBiH i Vijeću ministara uputi zahtjev da produže zabranu izvoza peleta i drvenih asortimana do 31. marta naredne godine, s ciljem zaštite penzionerske populacije.

Vratiti cijene

- S ovom zabranom izvoza od mjesec ništa se nije dobilo. Stanje će biti samo zamrznuto, a cijene iste, možda i više. Moramo reagirati na vrijeme.

Cijene se moraju vratiti na optimalan nivo i prihvatljiv svima, a posebno penzionerima - kaže nam Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.