POLJOPRIVREDNI INŽINJER

Alen Sabljić: Mali poljoprivrednici su osuđeni na propast jer država nema sluha za njih

Ne postoji organizovana proizvodnja i otkup, kazao je Sabljić

Sabljić: Ne mogu opstati. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

30.9.2022

Alen Sabljić je diplomirani poljoprivredni inžinjer. Taj poziv se nametnuo kao sasvim logičan izbor, budući da se Sabljićeva porodica tradicionalno bavi poljopivredom na Dubravskoj visoravni, području znanom kao hercegovačka Kalifornija.

Jer, tu se, kao rijetko gdje, uzgajaju brojne različite povrtne i voćne kulture ili kako Sabljić kaže-ne postoji prije Turske i Grčke takva mikroregija na kojoj uspijevaju podjednako paprike, paradajz, krompir, masline, smilje, breskve, nektarine, lubenice, šljive, grožđe, smokve...

Posvećen poslu

Sabljić je, kao poljoprivredni proizvođač sa puno emocija i ljubavi posvećen svom poslu i nema kulture kakvu ne uzgaja, međutim, kako kaže, svi oni koji se poput njega bave uzgojem voća i povrća i to iz onish osnovnih, egzistencijalnih razloga ne mogu opstati.

-U mom kraju je jako puno vrijednih ljudi, koji se vjekovima bave poljoprivredom. Voće i povrće s Dubravske visoravni je nadaleko poznato, ali, nažalost, država nema sluha za male poljopivredne proizvođače. Dakle, na našem području, a nije jedino, mogu uspijevati sve kulture, ali , sve je to uzalud. Zašto? Zato jer ne postoji organizovana proizvodnja i organizovani otkup. Mali poljoprivrednici su osuđeni na propast, jer sami moraju sve što uzgoje voziti na veletržnicu u Čapljinu , gdje , kao i na ostalim cvijeta uvoz- ogorčen je Sabljić.


Mora biti sve u jednom

Zapravo, dodaje, onaj koji se bavi ovim poslom mora biti sve u jednom, od proizvođača, planera, menadžera do ekonomiste.

- Kriza je šansa, jer, ova kriza nas je natjerala da sve više mislimo o poljoprivredi i proizvodnji hrane. A, mi uvozimo 80 posto hrane. Država nema sluha za nas jer, kako objasniti to da je poticaj za grožđe po dulumu 150 KM, subvencija dakle od kantona, a umjetna gnojiva su poskupjela za više od 300 posto, nafta zaviše od 150 posto , svi ulazni parametri su otišli gore da ne nabrajam. Pitam se zbog čega se daju poticaji osobama koji je uložio kapital od 10 miliona eura, naprimjer, i takve posjećuju razne delegacije, dok se na malog, običnog proizvođača zaboravlja- kaže on.


Neophodna kategorizacija

Sabljić, koji je kandidat SBB-a za Skupštinu HNK smatra kako je neophodno osigurati poticaje za egzistencijalne namirnice, odnosno, napraviti kategorizaciju.

-Valjda su krompir, paradaj ili paprika važnije od grožđa, jer, grožđe dođe kao desert. Ili, maslina, to nije egzistencijalna namirnica, to je luksuz-mišljenja je on.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.