POZVALA GRAĐANE DA GLASAJU

Rezidentna koordinatorica UN-a: Zastanite, razmislite i osigurajte da se vaš glas čuje

Sutra odaberite predstavnike koji vas slušaju i koji će vas i vaše prioritete uključiti u donošenje odluka

Mekdonald: Čelnici i institucije u Bosni i Hercegovini nemaju vremena za gubljenje. Avaz

Piše: E. Ma.

1.10.2022

Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, pozvala je građane da sutra izđau i glasaju na izborima i "odaberu kandidate koji će osigurati zeleniju, bolju i sigurniju budućnost za sve". 

- Kao što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutjereš (Guterres) nedavno izjavio, odluke koje danas donosimo ili koje ne donosimo mogu rezultirati daljnjim slamanjem održive budućnosti ili probojem u bolju budućnost. Izbor je na nama.


Zagovaranje tema koje nas ujedinjuju, a ne razdvajaju

Dame, žene, prije ste se borile za pravo glasa. Pobrinite se da se vaši glasovi čuju sada.

Mladi ljudi, ohrabruje me nedavna UNICEF-ova anketa koja je pokazala da više od 80 posto vas planira glasati. Sutra odaberite predstavnike koji vas slušaju i koji će vas i vaše prioritete uključiti u donošenje odluka.

Potičem sve da iskoriste ovu priliku za zagovaranje tema koje nas ujedinjuju, a ne razdvajaju. Ponovno osmišljavanje obrazovnog sistema, reforma preopterećenog zdravstvenog sistema, preusmjeravanje prema poslovima 21. vijeka, promicanje čišće i zelenije energije i pomicanje prema društveno osjetljivijim javnim budžetima kako niko ne bi bio zapostavljen, niti zaboravljen.

Bosna i Hercegovina je u dobroj poziciji za iskorištavanje energije sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora energije jer su ove tehnologije pristupačnije i jeftinije nego ikad prije.

Rekordne inflacije i rasta cijena energije

 Prelaz na zeleniju privredu je generacijska prilika za stvaranje novih, zelenih radnih mjesta, poboljšanje energetske učinkovitost i osiguravanja da više ne udišemo zagađeni zrak.

Poticanje održivog, uključivog i društveno odgovornog ekonomskog rasta je ključna odgovornost institucija u Bosni i Hercegovini. Uz procijenjenih 47 posto mladih ljudi koji razmišljaju o odlasku iz zemlje, davanje prioriteta socio-ekonomskom oporavku radi rješavanja današnje rekordne inflacije i rasta cijena energije ne može se jednostavno "ostaviti za kasnije". Čelnici i institucije u Bosni i Hercegovini nemaju vremena za gubljenje.

Sve vas pozdravljam s nadom da će nakon ovih izbora Bosna i Hercegovina biti jača i ujedinjenija na svom putu ka pravednijoj, zelenijoj, prosperitetnijoj i inkluzivnijoj budućnosti - izjavila je Mekdonald.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.