ŠTA NAS JOŠ ČEKA

Incidenti koji su do sada obilježili izborni dan: Od kašnjenja i svađa, napuštanja biračkih odbora do otvorenih pokušaja krađa

Dio članova biračkih odbora u Zvorniku odustao je od izbornog procesa

Brojni problemi tokom izbornog procesa. Avaz

Piše: A. Bajramović

2.10.2022

Tokom dana zabilježene su brojne nepravilnosti na biračkim mjestima. Donosimo dosadašnji pregled nekoliko najupečatljivijih incidenata i nepravilnosti. 


Hapšenje u Bosanskom Novom

Počelo je sa kašnjenjem prilikom otvaranja pojedinih glasačkih mjesta u Kostajnici, Goraždu, Šipovu, Zenici … Koalicija “Pod lupom” izvijestila je da je samo 79 posto biračkih mjesta otvoreno na vrijeme, u 7 sati.

Posmatrači Koalicije zabilježili su obustavljanje glasanja na biračkom mjestu u Hozićima u Bosanskom Novom, zbog donošenja dva bunta označenih glasačkih listića na biralište. Uslijedila je reakcija policije, te Tužilaštva BiH i Tužilaštva u Prijedoru, pa je zbog izbornih nezakonitosti uhapšeno pet osoba, koje su povezane sa donošenjem velike količine popunjenih izbornih listića na biračko mjesto.

Dio članova biračkih odbora u Zvorniku odustao je od izbornog procesa. Prema policijskim informacijama posmatrači jedne političke partije su u 10,35 sati ispred zgrade Gradske Uprave Zvornik pobacali akreditacije posmatrača.


Pretučen posmatrač?!

Iz Brčkog stižu prijave da pojedini članovi biračkih odbora pokušavaju utjecati na volju birača.

Kako dan odmiče atmosfera postaje sve napetija, pa je BN izvijestio da je u Doboju pretučen jedan posmatrač OSCE-a.

Preduga je lista incidenata koje je registrirao MUP RS. Na biračkom mjestu Pađine u Kozluku predsjednik je nasrnuo na jednog od posmatrača, ne dopuštajući mu da prisustvuje prebrojavanju glasačkih listića. Na izbornom mjestu u osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu prijavljena je osoba koja je pokušala da snima glasanje naočalama za snimanje, dok je u Vojkovićima S. M. uspio snimiti izborni listić koji mu je od strane izborne komisije oduzet.

U mjestu Čengić kod Janje došlo je do svađe između posmatrača u vezi načina glasanja starih osoba. Policija je dobila i prijave o kupovini glasova. Članovi porodica tokom dana prijavljuju brojne slučajeve da su imena njihovih preminulih srodnika i dalje na biračkim spiskovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.