NA LICU MJESTA

Predsjednik CIK-a na pitanje "Avaza": Razlog posjete Šmita je interes za izborni proces

Pružio je podršku organima za provođenje izbora i Centralnoj izbornoj komisiji u realizaciji ovog izbornog dana, istakao je Arnautović

Piše: A. Bajramović

2.10.2022

Suad Arnautović. A. Bajramović

U BiH je do 15 sati glasalo 35 posto birača, potvrdio je predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović. Do 15 sati je glasao 1.164. 261 birač.

Nakon prezentiranja izlaznosti na općim izborima, članovi CIK-a su odgovarali na pitanja prisutnih novinara. 

Na pitanje novinara "Dnevnog avaza", kako komentiraju izvještaj Koalicije "Pod lupom" koja je navela da je došlo do 65 težih kršenja izbornog zakona, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je istakao da ne mogu kontrolirati podatke sa kojima oni izlaze u javnost.

- Ja moram reći da mi imamo izvanrednu saradnju i sa NVO sektorom i sa Koalicijom svakako, ali zaista ne možemo ulaziti u njihove izvještaje i ono što oni plasiraju u javnosti pa da sada mi kontroliramo i tako dalje. Oni će to objasniti javnosti, mi imamo ovo što imamo, što sam ja prezentirao. Dakle to je zvanični, službeni podatak, od Odbora za sigurnost općih izbora 2022 - kazao je Arnautović. 




Na konstataciju novinara "Dnevnog avaza" da je CIK danas posjetio i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), koji je prije nekoliko dana najavio svoju intervenciju nakon okončanja izbora ako za istom bude potrebe, te na pitanje da li je to bio razlog njegove današnje posjete, Arnautović je podvukao da o tome nije bilo razgovora.

- Tačno je da smo mi danas imali više posjeta. Posjetili su nas između ostalog i ambasador Satler, vršilac dužnosti šefa misije OSCE-a, američki ambasador i kao što rekoste visoki predstavnik. Mi smo razgovarali o ovim aktivnostima tokom dana, svi oni su se interesirali kako se na terenu odvija izborni proces. Svi su pružili podršku organima za provođenje izbora i Centralnoj izbornoj komisiji u realizaciji ovog izbornog dana. O tom drugom pitanju koje vi spominjete nismo razgovarali - zaključio je Arnautović. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.