PREDSJEDNIK DF-A

Komšić: Rezultat u Livnu je interesantan, pretpostavljam HDZ-ova osveta Izetbegoviću

Ako je to tačno, HDZ je izgubio svaki argument da nekom prigovara na račun legitimiteta, rekao je Komšić

Sa press konferencije. Avaz

H. J. I.

2.10.2022

Predsjednik Demokratske fronte i trenutni član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se večeras nakon prvih izbornih rezultata i uputio je čestitke izbornim pobjednicima i komentarisao odluku Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

- Želim da čestitam onima koji su izborni pobjednici. Sad kako stvari stoje poprilično je jasno ko će biti u Predsjedništvu BiH ali je jasno i kako će izgledati vlast sudeći po strukturi izabranih u parlamente - rekao je Komšić.


Pozitivna atmosfera

Zahvalio se svim članovima DF-a koji su se potrudili da stranka ostvari dobar rezultat kao stranka.

- Ono što smo imali prilike vidjeti u kampanji jeste jedna izuzetno pozitivna atmosfera. Kampanju smo organizovali da ne budemo bahati, grubi niti prljavi prema političkim protivnicima - rekao je Komšić.

Dodao je da su imali ideju iza koje su svi stali.

- Ono što do sad imamo izgleda dobro ali treba sačekati, Nama je bilo bitno da DF kao stranka ostane na svim nivoima vlasti u BiH i to će se desiti, možda jače od nivoa iz 2018. godine - kazao je Komšić.


U Šmitovoj odluci nema diskriminacije

Komentirajući odluku visokog predstavnika kazao je da je vrlo važno da nema diskriminacije u njegovoj odluci, odnosno procenata (3 posto cenzus) koji su izazvali nezadovoljstvo građana BiH.

- Razgovarao sam sa Šmitom, on mi je obrazložio i rekao glavne stvari. Rekao sam da je važno da nema diskriminacije, da nema onih procenata koji su izazvali nezadovoljstvo ispred OHR-a. Koliko sam površno vidio, čini mi se da je njegova odluka neka vrsta balansa, kako bi se izbjegle manipulacije sa etničkim opredjeljenjima, ali isto tako da se ubrzaju procesi prilikom formiranju vlasti. On očekuje da predsjednik Federacije BiH ispuni svoj dio dogovora kod imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije. U svakom slučaju cijela ta priča oko izmjena Izbornog zakona ne prestaje i za očekivat je da se i dalje nastavi - zaključio je Komšić.

Rezultat u Livnu

Lider DF-a je kazao kako je očekivao pobjedu, ali je istakao iznenađenje time što su, kako je naveo, tradicionalni glasači HDZ-a BiH glasali za njega, a ne za kandidata njihove stranke Borjanu Krišto.

- Rezultat u Livnu je vrlo interesantan kada vidimo glasove za Bećirovića i Komšića, pa možemo pretenciozno kazati: Dobrodošli u građansku državu. Ali svi znamo da to nije tako. Riječ je o dirigovanim potezima, pretpostavljam jednoj vrsti HDZ-ove osvete i revanša Izetbegoviću. Ako je to tačno, HDZ je izgubio svaki argument da nekom prigovara na račun legitimiteta - rekao je.

Komšić je dodao kako su građani Federacije glasali za člana Predsjedništva BiH i da "ako je HDZ imao prste u tome svemu" onda je odabrao, kako je zaključio, da postupa po važećem Ustavu.

Na kraju je prvi čovjek Demokratske fronte naveo da želi "otići u Hercegovinu", ali je tamo persona non grata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.