SAZNAJEMO

Dobre vijesti nakon prodaje nekretnine: Bivši radnici FDM-a dobit će 1,6 miliona KM

U procesu naplate prioritet imala Porezna uprava Federacije BiH

Fabrika duhana Mostar: Prodate nekretnine. Agencije

Piše: M. Smajkić

4.10.2022

Tačno četiri mjeseca od prodaje nekretnina Fabrike duhana Mostar (FDM) širokobriješkoj kompaniji „Mikra-Matic“ za pet miliona i 10.000 KM, u Općinskom sudu Mostar je, kako saznajemo, održano ročište u vezi s podjelom uplaćenih sredstava te je doneseno rješenje o djelimičnom namirivanju.


Kapital države

Ta činjenica ima posebnu važnost za više od stotinu bivših radnika kultne mostarske fabrike, koja je 2007. godine prestala s radom, inače preduzeća u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala.

Iako je donesenim rješenjem potvrđeno da Porezna uprava FBiH ima prioritet u procesu naplate, koja će prihodovati 3,1 milion KM, ipak će radnicima biti isplaćen iznos od 1,6 miliona KM.

Tako će 117 radnika, koliko ih je bilo prema posljednjem popisu, napokon dobiti sredstva po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.

Brojni radnici više od 15 godina čekaju na rješenje svog statusa kako bi mogli uvezati staž, a pogotovo oni koji su stekli uvjete za penziju i koji će konačno moći ostvariti to pravo.

Podsjetimo, 2019. godine postupak prodaje putem javne licitacije kompleksa FDM-a, upravne zgrade i proizvodnih pogona, koji se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, a koji je bio procijenjen na 21 milion maraka, proglašen je neuspjelim.


Ko je odustao

Potom je Općinski sud Mostar 22. marta ponovo oglasio prodaju, a nakon što prvorangirani ponuđač nije uplatio iznos od šest miliona KM u datom roku, dok je drugorangirani odustao, nekretnine FDM-a je, kao ponuđač na trećem mjestu, kupila kompanija iz Širokog Brijega.

Stambeno-poslovni kompleks

Kakve planove ima „Mikra-Matic“ u kompleksu nekadašnjeg FDM-a, nismo uspjeli saznati, ali je činjenica da je u toku izrada regulacionog plana za područje Tekija, na kojem se nalaze kupljene nekretnine. Špekulira se da će na tom mjestu biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.