RAZGOVOR

Vehid Šehić za "Avaz": Političari konačno moraju shvatiti da politika može biti časno zanimanje

Ovo samo pokazuje da su demonstracije pred zgradom OHR bile nepotrebne, a čuli smo tamo i neke poruke koje ne dolikuju civiliziranom ponašanju, kaže Šehić

Šehić: Političari konačno trebaju shvatiti politiku na jedan potpuno drugačiji način. Avaz

Piše: A. Bajramović

3.10.2022

Odluka o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koju je jučer nametnuo Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), ostala je u sjeni rezultata izbora koji se zbrajaju.


Kompromisno rješenje

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić podsjeća da je Šmit najavljivao izmjene zakona u cilju sprječavanja blokada pri izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, Vlade FBiH ili sudija Ustavnog suda.

- Izmjene su objavljene sinoć i nisam ih detaljno proučio, ali ne bih želio da se stvara atmosfera dobitnika i gubitnika. Vidim da je to jedno kompromisno rješenje, jer i dalje će se iz svakog kantona, u skladu sa Ustavom FBiH, delegirati najmanje po jedan delegat iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba, pod uslovom da su izabrani u kantonalnu skupštinu. Broj delegata u klubovima naroda sada je povećan sa 17 na 23, kao i klub ostalih sa 7 na 11. To će imati uticaja koliko će delegata dolaziti iz kojih kantona. Bitno je da je predviđeno da će, ako nije izabran delegat iz određenog naroda u nekoj Kantonalnoj skupštini, sada to biti regulisano na drugi način i to je jako dobro. U ovom trenutku je jako teško reći nešto više, ali mislim da on nije išao nikome na ruku. 

Ovo samo pokazuje da su demonstracije pred zgradom OHR bile nepotrebne, a čuli smo tamo i neke poruke koje ne dolikuju civiliziranom ponašanju – ističe Šehić.


Izborni rezultati

Dok podaci još uvijek pristižu sa terena rano je komentirati rezultate izbora i dati ocjenu da su se desile krupne promjene, ali za sada su izvjesne one personalne u Predsjedništvu BiH. Šehić kaže da je najvažnije pitanje kako će Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić međusobno funkcionirati i koliko će vratiti ugleda BiH, kao državi koju predstavljaju.

- Jako je teško procjenjivati, ali bih želio da pokažu visok stepen odgovornosti, da na drugačiji način vode politiku unutar Predsjedništva, koja neće biti poput one do sada, sa raznim blokadama pa i teškim riječima koje su padale među članovima Predsjedništva – kaže Šehić.

Nekompletni i neslužbeni rezultati za Parlamentarnu skupštinu BiH očekivani, uz par izuzetaka kod stranaka koje su očekivale više. Šehić najvažnijim smatra na koji način će se praviti buduće koalicije i hoće li one biti zasnovane na programu ili matematici.

- Političari konačno trebaju shvatiti politiku na jedan potpuno drugačiji način. Da politika može biti časno zanimanje ako se vodi računa o javnom interesu, a ne kao po dosadašnjoj praksi o ličnim, stranačkim i klijentelističkim. Znamo da je rezultat takvih politika da mnogi budućnost vide van granica ove države – dodaje Šehić.


Izborne nepravilnosti

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ tokom izbornog dana prijavili su 65 slučajeva teških kršenja izbornog zakona. Ipak, Šehić kaže da je broj takvih slučajeva za oko 50 posto manji nego na prethodnim izborima. Ističe pokušaj unošenja oko 200 popunjenih glasačkih listića na biračkom mjestu u Bosanskom Novom, a što je uočio upravo posmatrač Koalicije.

- To je u jednu ruku dobro, jer je pokazalo da su se i druge institucije uključile u sprječavanje takvih kršenja. U prvom redu mislim na MUP, vidimo da se uključio i državni tužilac, pa je možda to, pošto se desilo ujutro, djelovalo preventivno na druge koji su planirali nešto tako da urade. Ako se utvrdi umišljaj, očekujem čak i zatvorske kazne za počinioce jer takva praksa se može zaustaviti samo rigoroznim kažnjavanjem takvih osoba. Sada će oni odgovarati za to, a ne oni koji su im nalagali da krše Izborni zakon – ističe Šehić.

On očekuje da se kroz izborne cikluse i dodatne izmjene Izbornog zakona integritet izbora u BiH u potpunosti zaštiti. Komentirajući veliki broj praznih listića u kutijama, a samo pri izboru članova Predsjedništva BiH bilo ih je više od 56.000, Šehić navodi da je i ta pojava ranije bila mnogo izraženija.

- Zabrinjava procenat izlaznosti. U FBiH je glasalo 49 posto birača. To je jako malo, za 4 posto manje nego na prošlim izborima. Odgovore trebaju dati političke stranke, jer one su te koje privlače birače da glasaju, a vidimo da su mnogi građani procijenili da nemaju svog političkog favorita. „Bijelih listića“ uvijek je bilo, čak i više nego sada, ali to je vrlo opasno, jer prazan listić nesavjesni članovi biračkog odbora mogu popuniti. Zato, ako već ne želiš glasati, ne ubacuj prazan listić već ga učini nevažećim – kaže predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.