PRIJAVA CIK-U

Glavni izborni štab SDS-a: Tražimo ponavljanje izbora u Doboju i još nekoliko gradova

Pravni tim SDS-a priprema krivične prijave protiv lica koje su činila izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u Doboju, Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović. Screenshot

H. J. I.

3.10.2022

Iz SDS-a danas je saopćeno da će tražiti od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u brojnim gradovima i opštinama zbog neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a "posebno pod okriljem noći kada se na tim biračkim mjestima desilo prekrajanje izborne volje".

Prepravljeni zapisnici

- Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mjestima nisu dati na uvid zapisnici koje su prepravljani od strane članova biračkih odbora čime je prekrojena izborna volja građana. S pravom smatramo da se na ovim biračkim mjestima stanje na zapisnicima ne poklapa s glasovima koji se nalaze u vrećama - saopćeno je iz SDS-a.

Dodaje se da će zbog toga pravni tim stranke uputiti zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora na svim biračkim mjestima u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelincu na kojima su pod okriljem noći prepravljani zapisnici.


Krivične prijave

- Također, naš pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv lica koja su činila izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima - navodi se u saopćenju.

Iz SDS-a su naglasili da "zbog izmjene izborne volje naroda pod okriljem noći smatraju da je neophodno da se brojanje glasova za neke nivoe vlasti, a prije svega za nivo predsjednika RS i nivo Predstavničkog doma Parlamenta BiH vrši ručno u CIK-u kako bi se otklonile sve sumnje da li stanje na zapisnicima zaista odgovara stanju glasova u vrećama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.