REAKCIJE

Profesor Alija Kožljak za "Avaz": Odgovorna partija neće stavljati na dužnost osobe koje su na crnoj listi SAD

Prvenstveno zbog partnerstva sa SAD za koje su se svi izjasnili da su ključni partner BiH i po pitanju euroatlantskih integracija, kao i ukupnog progresa države BiH, istakao je Kožljak

Kožljak: Ni ovo nije kraj sankcija. Arhiva

Piše: A. Bajramović

3.10.2022

Od septembra prošle godine profesor Alija Kožljak najavljuje sankcije protiv korumpiranih zvaničnika u ovoj zemlji. Nakon što su one u januaru 2022. uvedene Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, Kožljak je najavio da će takvih odluka biti još. Danas je saopćeno da je na američkoj crnoj listi i premijer FBiH Fadil Novalić.

- Bit će ih još. Ni ovo nije kraj – kaže Kožljak za za portal "Avaza".


Novalić je sankcioniran zbog korupcije i podrivanja institucija BiH, a kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD, današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini podrivaju demokratske institucije i procese za vlastitu političku korist. Naime, Novalić je u svojstvu premijera FBiH 2018. godine zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH.

Iz perspektive građana čini se da američke sankcije nemaju preveliki utjecaj na osobe čija su imena na crnoj listi, ali Kožljak ističe da posljedica itekako ima.


- Bilo koja odgovorna politička partija neće stavljati na odgovorne dužnosti osobe koje su na crnoj listi SAD-a. Prvenstveno zbog partnerstva sa SAD za koje su se svi izjasnili da su ključni partner BiH i po pitanju euroatlantskih integracija, kao i ukupnog progresa države BiH. Pogotovo je to važno u ovo kritično vrijeme za sigurnost države BiH, bilateralno, ali i kroz NATO. Drugo, osobama kojima su izrečene sankcije limitirano je kretanje, ne samo u SAD već i na brojne druge destinacije. Blokirana su njihova sredstva, a mi ne znamo ni gdje oni sve imaju sredstva. Najvažnije je da je blokiran i njihov biznis. Brojni investitori odmah po objavljivanju odluke, njihova imena stavljaju i na svoje crne liste i neće biti spremni s njima da sarađuju. A da ne govorim o političkoj izoliranosti takvih osoba – pojašnjava profesor Kožljak.


Dodaje da sankcionirani bh zvaničnici, ali i biznismeni, nosioci pravosudnih funkcija i drugi, nemaju odstupnicu iz situacije u kojoj se nalaze, ali da je problem što će narod morati da trpi dok oni toga ne postanu svjesni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.