ZA SKUPŠTINU TK

Kandidat na općim izborima sa zadnjeg mjesta na listi dospio na prvo

Riječ je o Smaji Mandžiću koji je uspio u konačnom poretku preteći nosioca liste Irfana Halilagića za 826 glasova

H. J. I.

Ove godine je za Skupštinu Tuzlanskog kantona bilo ukupno 588 kandidata

Foto: Twitter / Fena


U velikom broju izbornih rezultata pojavio se i jedan posebno zanimljiv. Naime, kandidat koji je bio na 40. mjestu, tačnije, posljednji na listi stranke SDA za Skupštinu TK na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini, uspio se popeti na sami vrh i osvojiti najveći broj glasova.

Riječ je o Smaji Mandžiću koji je uspio u konačnom poretku preteći nosioca liste Irfana Halilagića za 826 glasova i popeti se na vrh liste. 

Fotografija trenutnog poretka počela je kružiti društvenim mrežama.

- Ovo je apsolutni pobjednik izbora u Bosni i Hercegovini, naklon od mene. Iskrene čestitke, kako god se završi na kraju. Uzme čovjek zadnji broj na listi i evo šta dokaže - napisao je jedan korisnik Twittera.

Ove godine je za Skupštinu Tuzlanskog kantona bilo ukupno 588 kandidata, a veoma je rijetko i skoro nemoguće vidjeti ovakav poredak, tačnije, da kandidat sa zadnjeg mjesta na listi dospije na prvo.

Razlog tome je, što je praksa da kandidati koji se nalaze od prvog do trećeg mjesta na listi skoro uvijek imaju priliku osvojiti mandat u skupštini, parlamentu i slično, dok ostali kandidati, pogotovo oni koji su pri samom dnu obično "prikupljaju" bodove za svoju stranku, a vlastiti mandat mogu dobiti samo ukoliko se desi nesvakidašnja situacija poput ove, a to je da dobiju ogroman broj glasova i podrške.

Podsjetimo i to da je javnost za Mandžića čula i nedavno nakon što je u junu ove godine imao incident sa kolegom na sjednici SDA u Tuzli.

Naime, Mandžić i stranački kolega Salko Zildžić su fizički nasrnuli jedan na drugoga, a eskalaciju sukoba spriječile su njihove kolege.

Više o temi Opći izbori 2022

NA VRH

Podijeli članak na