PREMIJER HRVATSKE

Plenković o izboru Komšića: Nezdrava poruka za odnose konstitutivnih naroda

To se dogodilo četvrti put od 2006., što znači da u periodu od 20 godina, 16 godina imamo hrvatskog člana Predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH, istakao je Plenković

Plenković: Pozdravio odluku visokog predstavnika u BiH. Jurica Galoić / Pixsell

H. J. I.

3.10.2022

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, komentarisao je izbore u BiH, te je čestitao Borjani Krišto, kandidatkinji HDZ-a i drugih stranaka okupljenih u HNS-u za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

- Ona je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana Predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za (Željka) Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda - kazao je Plenković.


- To se dogodilo četvrti put od 2006., što znači da u periodu od 20 godina, 16 godina imamo hrvatskog člana Predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno - dodao je on.

Pozdravio je odluku visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

- Donio je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro - rekao je Plenković i dodao da se dalji razgovori o promjenama Izbornog zakona tek moraju voditi.

- Hrvati su ovime dobili, a Šmit želi da zemlja funkcionira. Ovime se sve aktere potiče da konstruktivno traže rješenje, a ne da se blokira - rekao je hrvatski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.