NAVEO NEPRAVILNOSTI

Kasumović najavio krivičnu prijavu protiv Gradske izborne komisije: Tražimo poništenje izbora u Zenici

Dotični Meša Šaćirović, veliki aktivista SDA, došao je u Gradsku upravu, doveden od nekoga, sa lažnom akreditacijom da bude posmatrač, rekao je Kasumović

Sa današnje pres Konferencije: 32 veće nisu otvorene. Facebook

A. Č.

4.10.2022

Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad (BHI-KF) na današnjoj pres konferenciji rekao je da kao apsolutni pobjednik, radi nepravilnosti i kriminala koji su se dogodili, traži da se ponište izbori u Zenici. 

- Ovo je produženo krivično djelo koje radi SDA. 2020. godine Nebojša Nikolić, Meša Šaćirović i izvjesni Čolaković su me 2020. godine htjeli pokrati. Te godine je bila pandemija i oni su htjeli da bude samo jedan posmatrač. Imaju snimci. Ovo djelo nije zastarjelo i tražim od Tužilaštva BiH da pokrenu istragu. Nakon što sam ih porazio 2021. me hapse i sada su u ovoj kampanju uradili najgore - rekao je Kasumović.


Lažna akreditacija

Podsjetio je da je u petak (30. septembra) u Zenici održao centralni skup na kojem je prisustvovalo, kako je rekao, "nikad više ljudi".

- Sutradan, u subotu, su vidjeli da gube i preko GIK su pokušali da kradu. Dotični Meša Šaćirović, veliki aktivista SDA, došao je u Gradsku upravu, doveden od nekoga, sa lažnom akreditacijom da bude posmatrač. Bio je tu od 10 do pola 12 navečer kada su se mijenjali birački odbori. Tada sam javno objavio imena iz HDZ-a koji su odustali, a koje je SDA prevario. Sve smo dokumentovali i sutra je opet došao sa lažnom akreditacijom i uticao na izborni proces. Također, od svih 11 ujedinjenih stranaka tražiti ću da me podrže i da se zaustavi provođenje izbornih rezultata. SDA je ponovo osramotila Zenicu i 32 vreće nisu otvorene - rekao je Kasumović.


Ko ga je uveo

BHFK insistira i traži na osnovu Šmitovih mjera i zakona ove države, kako kaže Kasumović, "nevjerujući MUP-u ZDK", da reagira Federalna uprava policije i SIPA. 

- Šta su članovi GIK-a radili, ko ga je uveo, kako je mogao prisustvovati u subotu, da li su uneseni popunjeni listići. Na tom spratu nisam bio jer su tu mogli uči samo članovi GIK-a. Danas ide krivična prijava protiv Gradske izborne komisije jer su morali znati da je to lažna iskaznica. Tražimo hitnu reakciju - rekao je Kasumović.

Nađite mi u historiji da je neko ko je pobijedio zatražio poništenje izbora, međutim, desio se kriminal i tražim da se to hitno istraži. Pozvati ću simpatizere BHI-KF da spriječe dalje brojanje glasova, dok ne dođe SIPA i sve to istraži. Sporne vreće su navodno bačene ispred Gradske uprave Zenica.

Da li je normalno u Stranjanima da neki posmatrač udari predsjednika biračkog odbora šakom, policija istjera predsjednika BO a ostavi tog kabadahiju dok Ramo Isak, vlasnik MUP-a ZDK, nije došao da se to riješi - poručio je Kasumović.

Na upit novinara, lider BHI-KF prokomentarisao je izborni rezultat, kao i formiranje vlasti na nivou Kantona.

Nijednog momenta još nisam razmišljao da preuzmem Kanton niti sam to izjavljivao, to su govorili ljudi sa moje liste. Još nisam pogledao rezultate niti ih znam. Sretan sam da je Denis Bećirović, zbog koga sam rekao da ću dati ostavku, pobijedio i još jednom sam dokazao kako sam političar kojeg sluša narod. Kako ću znati rezultate kada su 32 vreće sporne? BHI-KF je apsolutni pobjednik izbora jer smo svega šest mjeseci na političkoj sceni, ali sa kriminalnom organizacijom A-SDA odnosno NES nećemo nikada u vlast, baš kao ni sa SDA jer bi sve ostalo isto - zaključio je Kasumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.