RIJEČ STRUČNJAKA

Igor Gavran za "Avaz": Cijene goriva i grijanja, hrana, energetska nezavisnost, trebaju biti prioriteti budućoj vlasti

Jedan od prioriteta je osiguranje grijanja po podnošljivim cijenama, kaže Gavran

Gavran: Vlast čeka prvi prioritet. Avaz

Piše: A. Bajramović

4.10.2022

Iako se glasovi još uvijek prebrojavaju, pobjednici izbora u BiH već se naziru, a vremena za gubljenje, u doba teške ekonomske krize, nema. 

Cijene goriva i grijanja

Od stranaka pobjednica i onih koje se tako osjećaju, očekuje se da urgentno počnu da rade, obećanja pretoče u zakonske akte, pripreme kadrove za nove vlade koji će znati ili barem poslušati savjete onih koji znaju.

- Vlast čeka prvi, odavno odgađani prioritet, ukidanje akciza i smanjenje stope PDV-a. Iako je cijena goriva pala u prethodnom periodu, pa zbog recesije nije trebalo doći do novog rasta, OPEC je najavio smanjenje proizvodnje nafte što ponovo znači više cijene. Zato je još uvijek bitno uticati na cijenu goriva. Posljedično, time se pomaže da i cijene ostalih roba i usluga budu niže, uz rad inspekcije i ozbiljnu kontrolu da se niži troškovi goriva ne bi pretvorili u viši profit umjesto pojeftinjenja – kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.

Jedan od prioriteta je, dodaje, osiguranje grijanja po podnošljivim cijenama, nižim cijenama centralnog grijanja i plina, kroz subvencije distributerima ili direktno građanima i privredi, ili preusmjeravanjem izvoza električne energije na domaće tržište kako bi se ona mogla koristiti za grijanje.

- Istovremeno pomoći privredi, prije svega poljoprivrednicima i proizvođačima hrane u pripremi za narednu sezonu sjetve i povećanja površina za proizvodnju žitarica, povrća i voća, te povećanje stočnog fonda kako bi se povećalo učešće domaće hrane a smanjila ovisnost o uvozu – ističe Gavran.


Energetska nezavisnost

Među dugoročne mjere ubraja one strateške, poput fiskalne reforme i smanjenja opterećenja porezima i doprinosima za zaposlene, te ulaganja u tehnološki razvoj i digitalizaciju radi povećanja produktivnosti.

- Ključno je i osiguranje daljnje energetske nezavisnosti završetkom Bloka 7 u Tuzli sa kineskim partnerom, radi sigurnosti snabdjevanja i nižih cijena, dok se paralelno, ulaganjem u održive izvore energije, povećava njihovo učešće u prelasku na čistiju energiju. Pred vlastima je i obaveza ulaganja u infrastrukturu koja se neće graditi sto godina kao do sada, nego da se i autoputevi i savršenije željezničke pruge završavaju što prije, da ne pravimo odvojene, besmislene dionice koje ne doprinose ničemu osim naplati preskupe cestarine – ističe Gavran.

Jedan od ključnih problema je demografska katastrofa, nestanak stanovništva iz države koja mora mnogo toga učiniti na poboljšanju uvjeta života i poslovanja.

- Apsolutno sam protiv ideja da se uvozi radna snaga iz siromašnijih zemalja i tako dodatno olakšava eksploatacija radnika pod izgovorom manjka radne snage u BiH. Treba nam privreda koja zapošljava naše građane, a ne tuđe i koja radniku osigurava i plaću i uslove rada na nivou koji zaslužuje, koji će ga zadržati u BiH i motivisati da radi najbolje što može – kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.