PODRŽALI OHR

Ambasador Marfi o nametanju izmjena Izbornog zakona: Šmit je onemogućio ignorisanje zakonodavstva

Ne može da se zloupotrebljava korištenje vitalnog nacionalnog interesa za bilo kakvo pitanje, istakao je Marfi

Majkl Marfi. Printscreen

H. J. I.

4.10.2022

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH je podržala odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da nametne izmjene Izbornog zakona, za razliku od Evropske unije, koja je Šmitu čak skrenula pažnju na to da bi Bonske ovlasti zapravo trebale biti ovlasti domaćih političara i da za njima treba posegnuti samo kada su krajnja opcija.


Funkcionalnost FBiH

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) je u intervjuu za O kanal između ostalog, prokomentarisao i Šmitov potez.

- Prije svega htio bih još jednom podvući ono što je osnovna američka politika ovih 27 godina. Mi podržavamo OHR kao instituciju, podržavamo visokog predstavnika i podržavamo njegova ovlaštenja. To je naša politika od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i to se nije promijenilo. Drugo, mislim da jedno od pitanja koja se mogu postaviti visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici jeste, četiri godine nakon izbora, ako nisu implementirani rezultati izbora, zašto vam je trebalo toliko dugo? Zašto ste dozvolili da funkcionalnost Federacije BiH zapadne u tako loše stanje? Jasno je da to nije samo jednostavno i destabilizirajuće, to je opasno za stanovnike Federacije - naglašava Marfi.


Vitalni nacionalni interes

On također napominje da vlada nije bila u stanju da provede neophodne reforme kako bi zemlja napredovala na euroatlantskom putu.

- Nije se bavila problemima i izazovima sa kojima se građani svakodnevno suočavaju, bez obzira da li se radi o privredi, vladavini prava, inflaciji, mogućim problemima sa energentima i izazovima koje je potrebno riješiti. Šta je Šmit učinio? On je sada onemogućio zakonodavcu da jednostavno ignoriše zakonodavstvo. Na primjer, ukoliko se neko zakonsko rješenje usvoji u jednom domu parlamenta, ne može samo da sjedi onako na stolu u drugom domu bez rješenja. Ne može da se zloupotrebljava korištenje vitalnog nacionalnog interesa za bilo kakvo pitanje. Mora se jasno definisati obuhvat potezanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Mora se revidirati od strane ustavnih sudova. 

To nije uvijek razmatrano od strane ustavnih sudova kada je neko potezao pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Isto tako, ne može se dozvoliti da kantoni biraju članove Federalne vlade a da onda istovremeno blokiraju formiranje te iste vlade. Postoje rokovi za formiranje vlade. I moramo imati mehanizme za odblokiranje procesa imenovanja sudija. Moramo raditi na onome što je važno za ljude - objašnjava Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.