USKORO NOVA IMENA

Sjedinjene Američke Države ne misle stati: Ko je sljedeći iz BiH na crnoj listi

Stejt department prati svaki korak i u čvrstoj je konekciji s Ambasadom SAD

State department prati informacije Ambasade SAD u BiH. Avaz

Piše: M. Aš.

5.10.2022

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće stati s izricanjem sankcija korumpiranim osobama iz BiH. Ovaj spisak bit će uskoro proširen s još nekoliko imena, saznaje „Avaz“.


Dug spisak

Novo proširenje liste najavili smo još u avgustu. Sjedinjene Američke Države čekale su kraj izbora da na listu sankcioniranih dodaju premijera Fadila Novalića. No, dug je spisak osoba koje SAD smatraju odgovornima za korupciju u BiH i podrivanje Dejtona.

Riječ je o političarima, ali i osobama iz pravosudno-policijskih struktura. O tome svjedoči i izjava Entonija Blinkena (Antony), državnog sekretara SAD.

Zadokumentiran je svaki postupak bh. državljana koji su, prema mišljenju SAD, prije svega Američke ambasade u BiH, zaslužili biti pod sankcijama.Afera Sky

Tu su i nosioci pravosudnih funkcija. Do sada su na crnu listu dospjeli Gordana Tadić, Diana Kajmaković, Milan Tegeltija… Ali na ovome se neće stati. Neki su otkriveni i u aferi “Sky”, i to osobe iz policijskih struktura. Brigu imaju i tužioci iz pojedinih kantonalnih tužilaštava.

Stejt department prati svaki korak i u čvrstoj je konekciji s Ambasadom SAD. Pitanje je samo ko je sljedeći...

Prije nekoliko dana na listu je stavljen premijer FBiH Fadil Novalić.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.