ZABRINJAVAJUĆE

Protest, neznanje ili moguće prevare: Više od 350.000 nevažećih listića!

Od tog broja više od 207.427 građana u glasačke kutije ubacilo prazne listiće

Veliki broj nevažećih listića za sve nivoe vlasti. CIK BiH

Piše: A. Bajramović

5.10.2022

Prema nekompletnim podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, na ovogodišnjim općim izborima, tokom prebrojavanja glasova za Predsjedništvo, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Parlament FBiH, predsjednika RS i NSRS, evidentirana su čak 358.343 nevažeća glasačka listića!? Od tog broja više od 207.427 građana u glasačke kutije ubacilo je prazne listiće.


Alarm CIK-u

Ako se uzme u obzir da prebrojavanje još traje te da ovako poraznim podacima treba dodati i nevažeće listiće tokom glasanja za kantonalne skupštine, na ovogodišnjim izborima bit će više u vjetar bačenih glasova nego 2018. godine, kada je evidentirano nešto više od 450.000 nevažećih listića.

Bilo da je riječ o svojevrsnom buntu građana, neznanju ili izbornim prevarama, radi se o podacima koji bi trebali alarmirati i političke subjekte, izbornu administraciju, ali i sve institucije u državi.

Sve dok se ne uvede elektronsko glasanje, mi nećemo imati poštene izbore, kaže politički analitičar prof. Enver Kazaz, koji odgovornost vidi prvenstveno u CIK-u BiH, počevši od biračkog spiska na kojem je oko 3,4 miliona ljudi.


Kazaz: Ko zna šta se tu događalo. Arhiv

- Njihov birački spisak je “prenapuhan”, njihovi podaci su lažni. Zbog toga je izlaznost 50 posto. Međutim, u BiH živi 2,5 miliona stanovnika, pa je procent izlaznosti oko 70 posto - smatra Kazaz.


Tehničke izmjene

Veliki broj nevažećih listića otvara prostor za špekulacije.

- Ne vjerujem u mogućnost da je 200.000 građana tek onako ubacilo prazne listiće. Ko zna šta se tu događalo. Ne vjerujem u dobre namjere CIK-a, vjerujem da su oni politički instrumentalizirani. S CIK-om BiH ne možete računati, kao ni s jednom drugom državnom institucijom, budući da je ona zarobljena od velikih političkih partija. Tehničke izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik jesu malo disciplinirale, ali nisu oslobodile tu instituciju. Zato nam treba još puno vremena da je temeljno promijenimo i da imamo pošten izborni proces - ističe prof. Kazaz.

Historijski poraz Izetbegovića

Komentirajući rezultate izbora, Kazaz kaže da je poraz Bakira Izetbegovića historijski važna činjenica, ali da BiH ostaje društvo u kojem je većinsko biračko tijelo konzervativno i nacionalističko, što potvrđuju rezultati SNSD-a, HDZ-a i SDA. On očekuje da ove tri stranke nastave dosadašnje partnerstvo.

- SDA će sada biti u puno težoj poziciji nego u ranijem periodu. Mogu se očekivati veliki ustupci HDZ-u, ali i da mnogi kadrovi SDA, poput Novalića, završe na crnoj listi SAD. Recimo, ministar sigurnosti Selmo Cikotić zbog afere s prodajom oružja - ističe Kazaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.