ZAHTJEVI

Šta poslodavci očekuju nakon izbora: Tražimo da nova vlast rastereti rad

Potrebno izmijeniti 40 propisa l Krećemo s intenzivnim aktivnostima, kaže Nenadić

Mario Nenadić i Adnan Smailbegović. Arhiv

Piše: A. Kukić

5.10.2022

Protekli period obilježile su borbe radnika i poslodavaca koji su nastojali ostvariti svoja prava i poboljšati poslovno okruženje.

Prijedlog izmjena

S direktorom Udruženja poslodavaca (UP) FBiH Mariom Nenadićem i predsjednikom UPFBiH Adnanom Smailbegovićem razgovarali smo o njihovim očekivanjima od vlasti koja će se formirati u narednom periodu.

- Nadamo se skoroj uspostavi vlasti i krećemo s intenzivnim aktivnostima prema vlastima s ciljem implementacije našeg dokumenta “Šta poslodavci očekuju od vlasti“. To je set koji smo predstavili dan pred početak predizborne kampanje i dokument sadrži konkretan prijedlog izmjena više od 40 propisa čiji su ciljevi stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, smanjenje opterećenja cijene rada, smanjenje parafiskalnih i drugih opterećenja, a sve da bi se omogućili razvoj privrede, rasta minimalnih plata, ali i plata i primanja radnika generalno - rekao nam je Nenadić.

Kako je naglasio, poslodavce je potrebno rasteretiti pritisaka u poslovanju i omogućiti im liberalnije i efikasnije poslovanje.

Napraviti ustupke

- U tom trilateralnom dijalogu između vlasti, radnika i poslodavaca svi moramo uraditi odgovarajuće ustupke i to je jedina formula. Trenutno stanje nije dugoročno održivo i zaista trebamo krenuti s promjenama što prije - rekao je Nenadić.

Na isto je ukazao i Adnan Smailbegović te je naglasio da su se poslodavci očitovali o zahtjevima na kojima će i dalje insistirati.

- Zahtjeve smo podijelili u nekoliko grupa i u svakom slučaju jedna od najvažnijih stvari o kojoj smo govorili jeste rasterećenje rada u smislu smanjenja opterećenja na rad, poticanje i stimuliranje investicija - istakao je Smailbegović.

Razvoj ekonomije

Smailbegović je podsjetio da i dalje ostaje da se riješi pitanje bolovanja te da je taj zakon u proceduri.

- Smatramo da je on veoma važan zbog smanjenja zloupotreba. Još jedna stvar je veoma bitna, a to je pitanje zapošljavanja stranaca, u tom smislu je potrebna liberalizacija u što skorijem roku, ukoliko hoćemo da se naša ekonomija razvija - kazao je Smailbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.