KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Šmit: Nismo mogli u potpunosti eliminirati izborne krađe i prevare

Rekao je da on i EU imaju iste ciljeve, iako je njihova uloga drugačija, jer njega veže Dejtonski ugovor

Kristijan Šmit. A. KUKIĆ

Piše: A. Kukić

5.10.2022

U toku je konferencija za medije visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) vezano za nametanje odluke o izmjenama Izbornog zakona i samom izbornom rezultatu.

- U prvom bih se redu danas, nekoliko dana nakon izbora, u trenutku kada ne znamo detaljne rezultate, zahvalio biračima, vi ste izabrali, iskoristili ste svoje pravo i birali ste. Znate da sam na početku godine rekao kakav god Izborni zakon bio, izbori će biti održani. A znate isto tako da je bilo teško da se odvoji budžet za ove izbore, nisu se uspjeli dogovoriti i to je dovelo do toga da sam ja donio odluku o finansiranju izbora - kazao je Šmit.

Manje prekrašaja

Dodao je da "nismo skroz mogli eliminirati izborne krađe i prevare".

- Sa CIK-om, Koalicijom Pod lupom smo ustanovili da smo imali manje prekršaja, a  u vezi s tim sam donio paket integriteta nakon što se stranke nisu mogle dogovoriti. Nažalost, kada je riječ o rezultatima izbora, tu se ne ponaša kako treba. Ne može biti da četiri godine ne rade one većine koje su birane i ne donose odluke. Posebno smo u FBIH mogli utvrditi da nismo imali izabranu Vladu i da se sve zasniva na odlukama iz 2014, a to je prije osam godina - rekao je Šmit.

Kazao je da je njegov cilj bio i ostao da  se ovaj put to ne smije ponoviti.

- Stvorio sam uslove za to da nakon izbora budu donesene odluke ko će biti predsjednik i premijer Federacije BiH. Čudi me da je nekog to iznenadilo. Razgovarao sam sa predstavnicima stranaka i oni su iskazali razumijevanje za moju odluku. Od SDA, DF, HDZ-a, pa i upravo od onih građanskih stranaka koje su mi bitne - poručio je Šmit.

Tik pred izbore

Pojasnio je da nije riječ o utjecanju na volju birača, da nije cilj da se bilo kome da ili oduzme prednost, pa je zbog toga bila dilema kada ću objaviti tu odluku.

- Čudi me da smo tik pred izbore došli na to da razgovaramo o toj temi. Bila mi je bitna jurisdikcija i funkcionalnost Federacije. Sud ima manje sudija nego što treba već tri godine. Dopustio sam sebi da budem neljubazan i postavim rokove. Dao sam rok do petka ove sedmice i nadam se da će se napraviti prijedlog za imenovanje sudija - kazao je Šmit.

Pojasnio je da njegove izmjene Izbornog zakona nisu njegov zakon, već je riječ o reformi postojećeg zakona koja je nužna.

- Vrlo je jasna moja pozicija, kada je riječ o svim presudama, moraju se čim prije implementirati. Ja pozdravljam i čestitam svima koji će u narednim danima biti izabrani u Parlamentarnu skupštinu, njihov je zadatak da se pobrinu za implementaciju ovih presuda - poručio je Šmit.

Diskusija o 3 procenta

Nakon konferencije Šmit će se sastati sa predstavnicima građanskih inicijativa i mladim ljudima, ali i sa umjetnicima.

- Mislim da se moramo odmaći od toga da samo predstavnici partija donose odluke o budućnosti ove zemlje. Dejton 2 se neće donijeti u nekoj zrakoplovnoj američkoj jedinici nego ovdje - rekao je Šmit

Diskusija o 3 procenta je pogrešno shvaćena dodao je.

- Moramo tražiti druge mogućnosti pa sam dodao na to da povećam broj delegata sa 17 na 23, imali smo disproporcionalnost. Želio sam da uzmem u obzir sudske presude i da uvedem novi aspekt. Isto tako sada u postupku izbora predsjednika su novine, jer ono što se do sada dešavalo nije donosilo rezultate.

Zbog toga sam dao rokove s obavezom da se nominuju kandidati i ukoliko se ne donese odluka onda će se taj proces opet odgađati. Preporučujem da se diskusija o presudi Ljubić ovim završi. 

Nadam se da sam ovom odlukom doveo do toga da BiH dobije status kandidata za EU možda i do kraja godine

Preporučujem da se diskusije daju i preko predstavnika iz stranaka, a ja sam gađao gol stranaka u BiH. Sada važi da se krene u protunapad u pravcu EU i da politička ekipa BiH radi sama, možda da vide kako to rade Džeko i ostali i uzmu ih za primjer - rekao je Šmit.

Crna lista SAD

- Do sada smo imali FBiH koja je bila "šepava patka" i ljude koji su htjeli da se situacija pokrene, rekao je odgovarajući na pitanja novinara, i dodao da u Neumu na pregovorima nisu dobili ništa.

Razgovarao sam sa Konakovićem, on može govoriti o svojim utiscima, ali nažalost ništa nije urađeno. Kada je riječ o FBiH, Dom naroda koji je etnički konstruiran, zar ne bismo trebali ići u pravcu da se zastupaju regionalni interesi.

Jednu stvar nisam postigao zbog vremenskih rokova, sada niko ne može reci da ne želi učestvovati. Sada se mora učestvovati u odlukama koje se donosu u parlamentu - kaže Šmit. 

Na pitanje o presudi Komšić iz 2015. godine o učestvovanju "Ostalih" u izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, rekao je:

- Na 30. stranici te presude piše da se to mora riješiti na nivou države i da se ne smije na nivou Federacije graditi država. Korupcija je rak rana u ovoj zemlji. Doživjeli smo da neko ko se kandidira za državnog tužitelja da ga stave na crnu listu - rekao je Šmit.

Rekao je da on i EU imaju iste ciljeve, iako je njihova uloga drugačija, jer njega veže Dejtonski ugovor.

Govorio je i o popunjavanju Kluba Srba u Domu naroda, jer je sada podignut broj kandidata.

- CIK već sada ima mehanizam po kojem popunjava taj klub i taj mehanizam ostaje. Imam kontakt sa CIK-om i ostalo je još par tačaka da detaljno razmotrimo - prokomentirao je Šmit.

Visoki predstavnik Šmit je rekao da je danas razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nije otkrivao detalje razgovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.