IZBORI U HERCEGOVINI

Četiri stranke u HNK se bore za 30. mandat, a u vlast bi svi

HDZ BiH i SDA doživjele pad, iznenađenje "90-tka" i DF, u Klubu Srba tri žene, a Bošnjaka nikad manje

Piše: M. Smajkić

5.10.2022

Tomo Martinović - Avaz
Šerif Špago - Avaz
Ivan Odak - Avaz
Skupština HNK - Avaz
Aner Žuljević - Avaz
+1

Iako svi glasovi za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu prebrojani, ipak, do sada je vidljivo da su HDZ BiH i SDA ostale vodeće stranke. Međutim, činjenica je da su obje stranke doživjele pad glasova i da nisu uspjele zadržati dosadašnji broj mandata.

Tako je HDZ BiH sa 13 mandata, prema dosadašnjim rezultatima, osvojila dva manje te će u budućem sazivu imati 11 zastupnika u Kantonalnoj skupštini.

To nam je danas potvrdio Tomislav Martinović, koji je ispred ove stranke obnašao funkciju dopredsjedavajućeg Skupštine HNK, a uoči posljednje sjednice ovog saziva kantonalne zakonodavne vlasti.


Ponovljeno prebrojavanje

- Prema sadašnjim rezultatima imamo mali pad kada je u pitanju HNK, ali ima jako puno mjesta na kojima je ponovljeno prebrojavanje - kazao je Martinović.

Izrazio je nadu da će se ovaj put, bez zadrške, kako je naveo, krenuti u implementaciju izbornih rezultata, a poručio je da će HDZ i lista okupljena oko HNS-a u tome biti konstruktivan element.

- Tu su stvari više-manje jasne, a da li će jedna razina vlasti pratiti druge, to ćemo u konačnici vidjeti - kazao je on.

Umjesto osam mandata, SDA , trenutno, sa šest zastupnika ulazi u Skupštinu HNK. Međutim, Šerif Špago, predsjedavajući Kantonalne skupštine kaže kako na kraju svih prebrojavanja očekuju i sedmi mandat. I on je izrazio nadu da će HNK što prije dobiti novu vlast, pogotovo, kada se zna da je u protekle četiri godine Vlada HNK bila u takozvanom tehničkom mandatu. O pregovorima između političkih stranaka u vezi formiranja vlasti, kako kaže, još je rano govoriti.

-Nema ovdje poželjnih križaljki. Stranke okupljene oko HNS-a imaju sigurnih 11 mandata i bez njih je nemoguće formirati Vladu. Sve ostalo je stvar političkih pregovora odnosno slaganja vlasti „odozgo prema dole“-iznio je Špago.

Da budu dio vlasti u HNK nemaju ništa protiv iz HDZ 1990, koja je svojevrsno iznenađenje ovih izbora budući da se nadaju i četvrtom mandatu u Skupštini HNK.

- Četvrti mandat je na pragu i mi smo značajno popravili svoj rezultat, a vlast će formirati dvije većinske stranke, ako se dogovore. Što se tiče 90-tke mi smo raspoloženi sudjelovati u vlasti, ali u sklopu hrvatskog korpusa, nikada nećemo biti u platformaškoj vlasti,jer mi smo hrvatska opcija - kazao je Ivan Odak, zastupnik HDZ 1990.


Tri mandata

SDP je zadržala tri mandata, a prema riječima Anera Žuljević, zastupnika ove partije, šanse za četvrti mandat su 50:50.

U vezi formiranja buduće vlasti, Žuljević je kazao kako „Trojka“ kao politički projekt ima značajan politički kapacitet i kredibilitet da određene stvari može uspostaviti u smislu svojih programskih osnova i pokušaja okupljanja određenih političkih subjekata za nekakvu drugačiju strukturu vlasti.

- Iskreno, sklon sam takvoj verziji priče da se u ovoj konstelaciji odnosa koje smo imali ranije ne može desiti ništa novo, ako ćemo biti na tribinama. Nešto novo se može desiti ako će ući neki faktor koji će sa svoje strane da nametne neke nove prioritete, nove načine obnašanja politike - rekao je Žuljević.

Uz HDZ 1990 iznenađenje u HNK je i DF, kojem se nije predviđao prelazak izbornog praga, a koji će imati dva zastupnika u Kantonalnoj skupštini, kao i NIP s jednim mandatom.

U konačnici, krajnje je neizvjesno kome će pripasti 30.mandat u Skupštini HNK- HDZ 1990, SDA ili će, pak, HRS dobiti treći, odnosno, NES drugi. Zanimljivo je i to da će i u ovom sazivu, kao i u prethodnim, u Klubu Srba biti Zora Dujmović ispred HDZ-a BiH i Vesna Saradžić iz SDP-a.

No, s njima će biti i Dragica Suša iz SDA te je vrlo izvjesno da će ovaj put u skupštinskom rukovodstvu biti jedna od njih. Ranije, Dujmović i Saradžić, odnosno, njihove stranke nisu uspjele postići dogovor o tome koja će od njih biti zamjenica predsjedavajućeg iz reda Srba.

Također, zanimljivo je i to da će, prema dosadašnjim rezultatima, u Klubu Bošnjaka u Skupštini HNK biti najmanje zastupnika, a maksimalno će ih u zavisnosti od konačnih rezultata biti 10.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.