ENERGETSKA KRIZA

Ruski "Gazprom" šalje novu cijenu "Energoinvestu": Hoće li građani FBiH skuplje plaćati plin

Nova korekcija cijene za grijnu sezonu trebala biti poznata još 1. oktobra, bh. firma sada čeka kraj sedmice ili početak nove

„Gazprom“: U julu povećali cijenu. Pixsell

Piše: M. Aš.

7.10.2022

Ruska kompanija za isporuku nafte i plina „Gazprom“još sarajevskom „Energoinvestu“ nije poslala novu cijenu plina, koja bi trebala biti na snazi za predstojeću grijnu sezonu.


Istekao rok

U „Energoinvestu“ su očekivali da će nova cijena biti poznata do 1. oktobra, što je bio slučaj prethodnih godina.

Trenutna cijena vrijedila je do kraja trećeg kvartala, odnosno do 30. septembra, i za sada je nepoznato koju će cijenu plaćati građani FBiH.

Prema informacijama „Avaza“, u „Energoinvestu“ očekuju da će novu cijenu dobiti do kraja sedmice, eventualno početkom naredne. O svemu se mora obavijestiti i Vlada FBiH.

S obzirom na aktuelnu situaciju i cijene plina na tržištu, realno je očekivati višu cijenu. No, za koliko ćemo plaćati više po kubnom metru, za sada ostaje da se vidi.


Dodikov blef

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je nedavno, nakon susreta s Vladimirom Putinom, da je zamolio predsjednika Rusije za prijateljsku cijenu, što su stručnjaci nazvali blefom.

Podsjećamo, “Gazprom” je u julu već izvršio korekciju cijena pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih devet mjeseci, zbog čega je plin u FBiH poskupio za 23 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.