SUD BIH

Suđenje crnolistašu Novaliću i njegovoj respiratorskoj mafiji naredne sedmice

Pod krinkom da želi spasiti živote građana, Novalić se našao na čelu kriminalne organizacije, koja je, umjesto da pomogne, zavukla ruku u državnu kasu

Fadil Novalić. Armin Durgut / Pixsell

Piše: M. Aš.

6.10.2022

Suđenje kriminalnoj organizaciji i respiratorskoj mafiji, s optuženim Fadilom Novalićem na čelu, u aferi „Respiratori“, teškoj 10,5 miliona KM, bit će nastavljeno 12.oktobra.


Pod krinkom da želi spasiti živote građana

U pauzi od suđenja, teško kompromitirani Novalić, uspio je zbog korupcije da se nađe i na američkoj crnoj listi zbog zloupotrebe podataka penzionerske populacije.

Kada je u pitanju suđenje u aferi "Respiratori", radi se o jednoj od najvećih kriminalnih afera poslije rata, a Novalić i njegova družina, da stvar bude gora, pljačku državnog novca osmislili su u jeku pandemije koronavirus kada su ljudi masovno umirali.

Pod krinkom da želi spasiti živote građana, Novalić se našao na čelu kriminalne organizacije, koja je, umjesto da pomogne, zavukla ruku u narodnu kasu. Osim toga, najavljeno je da su u pitanju preskupi respiratori, a, zapravo, oni nisu ni namijenjeni za bolničke ustanove, zbog čega već dvije godine sakupljaju prašinu.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić.


Mobitel preko granice

Kada je u pitanju ovaj proces, Novalić, na suđenju zbog kriminala u aferi "Respiratori", nije prepoznao "ženski glas" koji govori kakvi će se respiratori kupiti, iako su svi prepoznali i znaju da se radi o Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i supruzi Bakira Izetbegovića.

 - Šefe, čujte se Vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora - stoji u poruci koju je Edita Kalajdžić 18. marta 2020. godine uputila Novaliću.

Da je u startu teško kompromitiran, govori i podatak da je Novalić svoj mobitel, kada se zahuktala istraga, a u jeku najveće pandemije, kada su granice bile zatvorene, poslao iz BiH u Austriju na zamjenu???

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.