LIJEPE PRIČE

Fotografija s Bijele tabije osvanula na naslovnici: Nizozemac i Bosanka 24 godine u ljubavi zahvaljujući "Avazu"

U periodu od avgusta 1997. do februara 1998. služio kao vojni policajac Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini, kada je upoznao suprugu

Sanela i Kees s kćerkom Anisom. Avaz

Piše: Z. Karić

6.10.2022

Zahvaljujući fotografiji objavljenoj u “Dnevnom avazu”, rodila se jedna istinska ljubav. Naime, nakon objave fotografije 1998. godine Nizozemac Kees Lit iz mjesta Ede i Tuzlanka Sanela Ahmetagić shvatili su da su zaljubljeni jedno u drugo.


Radili zajedno

- U periodu od avgusta 1997. do februara 1998. služio sam kao vojni policajac Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini. Sa Sanelom sam radio u istom timu IPTF-a u Tuzli. U periodu od šest mjeseci smo se zbog prirode posla intenzivno družili i prilično dobro upoznali. Nije neobično da kolege prerastu u prijatelje, što se s vremenom i nama desilo - priča Lit za “Avaz”.

Dodaje kako je njihovo prijateljstvo “procvjetalo” nakon što je “Dnevni avaz” objavio njihovu fotografiju na naslovnoj stranici u subotu, 10. januara 1998. godine (u prilogu).

- Devetog januara 1998. posjetili smo Sarajevo. Sanela je htjela da osjetim ramazansku atmosferu te smo 9. januara došli u dnevnu posjetu. Nakon što je pao mrak i kandilji se upalili, uputili smo se na Bijelu tabiju da s visine pogledamo grad obasjan kandiljskim svjetlima. Prizor je bio magičan – Sarajevo je sjalo, a Sanela je bila sretna - prisjeća se Lit.


Visi već skoro 25 godina u njihovoj kući. Avaz

Dalje govori kako je vidio da je Saneli bilo hladno pa je skinuo svoju vojnu jaknu, prebacio je preko njenih ramena te je prislonio malo bliže sebi kako bi se ugrijala. U tom trenutku primijetio je svjetlo blica iza ili iznad njih. Ličilo je na munju, ali je nebo bilo vedro. Okrenuo se i vidio muškarca kako žurno ulazi u parkirani bijeli Golf i odlazi.


Izgledalo nestvarno

- U subotu, 10. januara, kao i svaki dan, kupio sam “Dnevni avaz” za Sanelu. Kada je pogledala naslovnu stranicu “Avaza”, čuo sam njen povik da stanem. Parkirao sam auto pored puta, ne znajući o čemu se radi. Sanela mi je poturila “Dnevni avaz” ispod nosa. Na fotografiji na naslovnoj stranici bili smo Sanela i ja na Bijeloj tabiji! Izgledalo je nestvarno, ali oči nas nisu varale - govori Lit.

Od tog trenutka stvari su se počele odvijati u novom smjeru i nevjerovatnom brzinom, a naslovna stranica “Avaza” je uokvirena i visi već skoro 24 godine u njihovoj kući.


Imaju kćerku

Sanela i Kees su 2. oktobra proslavili 24 godine braka, zajedno s kćerkom Anisom. Kako su nam kazali, saznali su i ko ih je fotografirao, a pohvalili su se kako iduće godine slave srebreni jubilej. Na Bijeloj tabiji te noći fotografirao ih je fotoreporter D. Krstanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.