NA MLADIMA SVIJET OSTAJE

Dnevnik jednog kandidata: Kako se podmladak SNSD-a tokom kampanje predstavljao na društvenim mrežama

Banjalučanka Anja Ljubojević bila je 13 na listi za Narodnu skupštinu RS na ovogodišnjim općim izborima

Ljubojević: Tokom kampanje bila veoma aktivna na društvenim mrežama. Facebook

Piše: H. J. I.

6.10.2022

Opći izbori u BiH održali su se u nedjelju 2. oktobra. Iako opozicija tvrdi da je pokradena, prema posljednim podacima Centralne izborne komisije (CIK) predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vodi u utrci za predsjednika RS sa osvojenih 287.662  glasova ili 48,18 posto. 

Za novi saziv Narodne skupštine RS vodi SNSD 207.797 glasova ili 35,24 posto. Pored dobro poznatih imena i čelnika SNSD-a, poput Vlade Đajića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, na izbornim listama svoje mjesto je našao i podmladak ove stranke. 


Kupovina glasova i vrijeđanje ubijenog Davida Dragičevića

Banjalučanka Anja Ljubojević bila je 13 na listi za Narodnu skupštinu RS na ovogodišnjim općim izborima. Ona je ujedno predsjednica Savjeta mjesne zajednice Nova Varoš i potpredsjednica Gradskog odbora Mladih socijaldemokrata Banja Luka. Na lokalnim izborima 2020. godine Ljubojević je bila kandidat za odbornika u Skupštini grada Banje Luke i glavni akter jednog izbornog skandala.

Naime, kako je tvrdio tadašnji član PDP-a Ivan Begić, njena baka Rada Ljubojević kupovala je glasove za nju u banjalučkom naselju Starčevica. U snimku koji je tada objavio na društvenim mrežama, vidi se kako Begić snima baku Radu pored prozora dok kod komšinice razgovara o kandidaturi svoje unuke Anje i drugim kandidatima na izborima.

Dan nakon što je objavljena ova informacija, Anja i njena baka Rada održale su press konferenciju u prostorijama SNSD-a na kojoj su negirale sve optužbe i tražile javno izvinjenje. Također, podnijele su krivičnu prijavu protiv Begića. 


Anja Ljubojević sa bakom Radom Ljubojević. Facebook

Uz to, Ljubojević je bila u centru još jednog skandala. 

Ona je kao pravi vojnik SNSD-a, podijelila na društvenim mrežama svoje stavove o ubijenom mladiću Davidu Dragičeviću, nazvavši ga "narkićem sa dredovima" a za njegovog oca koji traži pravdu je rekla da "previše gleda CSI" pa misli da je svako ubistvo rješivo preko noći.


- Ova država mu je dala i previše - navela je ona.

Bez obzira na sve gore navedeno, stranka je odlučila da joj da veliko povjerenje na općim izborima. 

"Dat će Bog nezavisnoj i slobodnoj"

Njena predizborna kampanja na društvenim mrežama bila je veoma aktivna. 

Naime, ona je odlučila da svaki dan kampanje objavljuje "Dnevnik jednog kandidata". Slično je radila i na lokalnim izborima 2020. godine, samo što je ovaj put, vjerovatno poučena iskustvom, uložila više truda u objave. 

- Dnevnik jednog kandidata 1/30

Sinoć je SNSD na veličanstven način otvorio kampanju. Više od 20.000 ljudi pokazalo je da RS neće prihvatiti nametanja, sankcije, strance, njihove podanike, domaće izdajnike i unitarnu BiH.

Ovo je naša zemlja i borit ćemo se da svakim danom bude bolja za svakog njenog građanina bez obzira na vjeru i naciju.

Na Konvenciji 2018. godine bila sam angažovana u organizaciji kao član protokola. Tada sam ispratila Izbornu jedinicu 1 do bine i pobjede. Četiri godine poslije, izašla sam na binu sa našim liderom Miloradom Dodikom i našom Željkom Cvijanović i idemo u novu pobjedu!

Moja baka Vesna plakala je od sreće. Nisam zaplakala, ali mi je srce bilo kao Rusija. Snažne poruke, energija naroda, gromoglasni aplauzi na svaki spomen RS. Kastel se orio: "Mile, Mile, Mile." Stajala sam na bini i gledala početak veličanstvene pobjede u kojoj ću i ja direktno učestvovati. Sad idemo razbiti sve floskule i performanse, jer volimo Srpsku - napisala je Ljubojević na Facebooku prvi dan kampanje. 

Dan za danom, objave su se nizale. 

Ljubojević je prisustvovala skoro svim tribinama, predizbornim skupovima i aktivnostima SNSD-a širom RS. Često je ponavljala da je pobjeda neupitna. 

Četvrti dan kampanje, družila se sa građanima na Trgu Krajine u Banjoj Luci na štandu SNSD-a. 

- Tamo možete preuzeti reklamne materijale i sve potrebne informacije. Djevojke sa štanda su me zvale, jer su već podijelile sav moj promotivni materijal. Hvala vam - napisala je na Facebooku. Već sutradan, obilazila je svoje komšije "od vrata do vrata". 

Iako je na početku kampanje ponosno objavila da je brendirala automobil, kasnije je tvrdila da se vozi javnim prevozom. 

- Gdje ću biti za 10 godina? Isto u svojoj RS, dat će Bog nezavisnoj i slobodnoj - kaže Ljubojević. 


Izborni rezultat

Zadnja objava na Facebooku je to da je izašla na glasanje i obavila svoju građansku dužnost. A od tada, muk i tišina. 

Iako je imala veliku podršku stranke, na skupovima sjedila pored Željke Cvijanović, slikala se sa Miloradom Dodikom, Vladom Đajićem i Snježanom Novaković-Bursać, Ljubojević je prema posljednjim podacima CIK-a imala samo 5.421 glasova. 

Drugim riječima, nije ušla u Narodnu skupštinu RS. Da li će joj lider SNSD-a i sami vrh stranke opet pokloniti veliko povjerenje, vidjet ćemo na sljedećim izborima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.