SUSRET U VAŠINGTONU

Amra Šabić-El-Rejes razgovarala sa predsjednikom SAD: Bajdenu je stalo do BiH

Predsjednik Bajden je kategorično obećao da dok je njega, genocid se neće ponoviti, napisala je Šabić-El-Rejes

Piše: A. Č.

7.10.2022

Amra Šabić-El-Rejes bila gost na govoru Predsjednika SAD. Facebook

Amra Šabić-El-Rejes (Rayess), ugledna profesorica i književnica iz BiH koja živi u SAD na Facebooku je objavila da je sa predsjednikom SAD Džo Bajdenom (Joe Biden) razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini.

Danas sam bila gost na govoru Predsjednika SAD, Joe Bidena u New Yorku u toku kojeg je najavio da će SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD. Imala sam čast razgovarati sa Predsjednikom Bajdenom o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu.

Zabrinutost za dešavanja u BiH

- Pored toga nisam mogla da u razgovoru sa predsjednikom Bajdenom ne izrazim svoju veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini. Tražila sam od njega da osigura da se genocid nikad ne ponovi. Predsjednik Bajden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH.

Puno toga bih mogla reći nakon susreta sa predsjednikom Bajdenom i našeg iskrenog i emotivnog razgovora. Mnogo toga zadržat ću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenosti i duboku emotivnu vezu predsjednika Bajdena za BiH.

Odgovornost da kažem

Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve sto se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bh. budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi dernek u kući spremaju.

Da vas još jednom podsjetim, niti sam diplomata, niti političar, niti mi je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i našeg naroda kažem bilo kome bilo gdje, ali mi je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kažem nešto kada vidim nepravdu prema bilo kome pa naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla - navela je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.