OTVORENO

Fuad Kasumović za "Avaz": Ovo je kraj dinastije Izetbegović

SDA je krala, samo nisu krali za Bakira, jer su i članovi SDA bili protiv njega, kaže Kasumović

Kasumović: Za Bakira ni SDA nije glasala. Fena

Piše: Miralem Aščić

7.10.2022

Bakir Izetbegović je doživio pravi debakl na izborima. Ovo je njegov poraz i poraz dinastije Izetbegović. Čak ni SDA nije glasala za njega. SDA se okrenula protiv lidera, a Bakira ni narod više ne želi!

Dosta svega

Kaže ovo u otvorenom razgovoru za „Avaz“ Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i lider Bosanskohercegovačke inicijative BHI – KF.

Kasumović je više od 25 godina proveo u SDA i tvrdi da je poraz Izetbegovića u utrci za člana Predsjedništva BiH, gdje je poražen od Denisa Bećirovića s više do 100.000 glasova razlike, pokazatelj da je narodu dosta Bakira.

- Ja sam ovo nagovijestio, ovaj Bakirov poraz. Ustvari, ja sam znao da će izgubiti. To sam odmah govorio, čim smo se ujedinili. Ovo je Bakirov kraj. Može se on još malo tu držati, oni će njega u Dom naroda Parlamenta BiH, ali gotovo je - ističe Kasumović.

Za izbore tvrdi da su pokradeni. Kralo se, smatra, gdje se stiglo.

- Ovo su sve osim demokratski izbori. Moje je mišljenje da ovo nema ni u Zimbabveu. Ogromna je krađa bila na svim nivoima. SDA je krala, samo nisu krali za Bakira, jer su i članovi SDA bili protiv njega. Pogledajte koliko je dobio glasova. Oni ni sami nisi htjeli glasati za njega jer su htjeli da ode. Bakira su pobijedili njegova partija i narod - uvjeren je.

Smatra da se Izetbegović, nakon potopa u utrci za člana Predsjedništva, trebao povući.

- Ali on će analizirati, reći će, mi smo prvi u svim kantonima, dobri su rezultati. Najjači smo. Umjesto da sazove kongres i kaže da se povlači. Ali i to da urade je farsa. On će, vjerujte, stranku prepustiti Sebiji. Ove poslušnike što imaju oko sebe i dalje će zadržati. Svi koji su valjali, SDA su napustili - kaže Kasumović.

Ubiti volju

Pošteni izbori mogući su, naglasio je, samo uz tehničke izmjene i uvođenje elektronskog glasanja.

- Dok se ne napravi sistem, ovo je sve džabe. Svi se džabe mrcvarimo. Oni pokradu i gotovo. Ja ovo govorim kao izborni pobjednik, ne gubitnik. Nego hoće da u narodu ubiju volju. Narod za jedno, oni drugo. Građani moraju razumjeti da je ovo mafija koja je 30 godina učila izborne krađe - tvrdi Kasumović.

Imaju biračke odbore

- Ova vlast 30 godina ima svoje biračke odbore. Čim se, u sedam sati, zatvore birališta, oni rade šta hoće, nosaju vreće. Sramota je ovo. Narod ih neće, ali to pokradu i prikažu, evo, glasali su za nas. Šta je ovo nego krađa. Pa gdje ima na svijetu da se, dok se još broji, vreće nosaju - kaže Kasumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.