METEOROLOŠKI FENOMEN

Bakir Krajinović za "Avaz": U miholjskom ljetu uživajte do ponedjeljka

Magla će biti sasvim uobičajena pojava, s obzirom na to da smo u desetom mjesecu, kada je magla česta duž riječnih tokova i kotlina u Bosni

Krajinović: Bez temperaturnog odstupanja. Screenshot

Piše: A. Kukić

7.10.2022

Prema narodnom vjerovanju, miholjsko ljeto naziv je za meteorološki fenomen nastavka ljetnih vremenskih uvjeta i početkom jeseni.


Kišni dani

Temperature su više od prosječnih, dani su sunčani, bez vjetra, često praćeni mističnom izmaglicom u jutarnjim satima.

Građani BiH u miholjskom ljetu mogu uživati do ponedjeljka, rekao je za „Avaz“ Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

- Od ponedjeljka slijedi promjena padavinskog i temperaturnog režima, tako da, uživajmo u ovom miholjskom ljetu do ponedjeljka - kazao nam je Krajinović.

Temperatura će do ponedjeljka ići do 24 Celzijeva stepena, nakon čega slijede pogoršanje vremenskih prilika i učestaliji dani s kišom.

- Magla će biti sasvim uobičajena pojava, s obzirom na to da smo u desetom mjesecu, kada je magla česta duž riječnih tokova i kotlina u Bosni - pojasnio je Krajinović.


Svježa jutra

U narednih 15 dana temperature zraka će biti ujednačene, bez nekog znatnijeg odstupanja.

- Jutra će biti svježa, s temperaturom između četiri i devet Celzijevih stepeni u Bosni i do nekih 12 u Hercegovini. Dnevna temperatura do ponedjeljka će iznositi do 22 stepena u Bosni, a u Hercegovini do 24. Nakon ponedjeljka maksimalna temperatura u Bosni će biti 19, a u Hercegovini 22 stepena - istakao je Krajinović.

Količine padavina

Istakao je kako će temperatura zraka do kraja jeseni biti viša u odnosu na prosječne jesenske vrijednosti za period od 30 godina.

- U pogledu padavina ove sezone očekujemo nešto manje količine u odnosu koji važi kao prosjek za jesen. Najmanje padavina očekujemo u centralnim predjelima naše zemlje, u planinskim predjelima do 50 posto u odnosu na prosječne vrijednosti, u ostatku zemlje do 75 posto, samo na jugu, na primorju i u dolini Neretve očekujemo prosječne količine padavina - dodao je Krajinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.