AVAZ SAZNAJE

Ured disciplinskog tužioca pokrenuo istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković

Kajmaković je nedavno stavljena na crnu listu SAD zbog korupcije i povezanosti s kriminalnim organizacijama, navedeno je u obrazloženju odluke

M. Aš.

Diana Kajmaković

Foto: Avaz


Ured disciplinskog tužitelja VSTV BiH otvorio je disciplinsku istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković koja je nedavno stavljena na crnu listu SAD zbog korupcije i povezanosti s kriminalnim organizacijama, saznaje portal "Avaza".

Odluka SAD

Saznajemo da je Tužilaštvo BiH glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić prije nekoliko dana dostavilo novu dokumentaciju vezano za postupanje Kajmaković u određenim predmetima.

 - U vezi Vašeg upita, želimo Vas informisati da Ured disciplinskog tužioca (Ured) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) provodi istragu protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Diane Kajmaković - rečeno je iz Ureda disciplinskog tužioca za "Avaz".

Kako nam je pojašnjeno, o odluci Ureda, u pogledu pokretanja disciplinskog postupka pred disciplinskim tijelima VSTV-a BiH, "javnost će biti obaviještena po okončanju istrage"

Kajmaković je podsjećamo, u avgustu odlukom glavnog tužioca Milanka Kajganića prebačena na odjel za ratni zločin ove pravosudne institucije, a sklonjenja je s čela tima za korupciju u Tužilaštvu BiH.

Saradnja s kriminalcima

Kajmaković je ranije sklonjena iz tužilačkog tima koji je radio na dešifriranju aplikacije Sky jer su određene osobe iz krim miljea spominjale njeno ime.

 - Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji - izjavio je podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD Brian E. Nelson

Više o temi Diana Kajmaković

KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Lagumdžija pojasnio zašto Kajmaković nije suspendovana
NA VRH

Podijeli članak na