SREBRENICA

Učenici sarajevskih srednjih škola posjetili Memorijalni centar Potočari

Tako su tokom posjete profesori historije upoznali učenike sa događajima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, posebno o događajima vezanim za genocid u Srebrenici

U multimedijalnoj sali prikazivan im je dokumentarni film o genocidu u Srebrenici. Vlada Kantona Sarajevo

Z. K.

8.10.2022

U okviru projekta "Njegovanje kulture sjećanja“, 3.900 učenika drugih razreda sarajevskih srednjih škola posjetilo je Memorijalni centar "Srebrenica – Potočari“.


Njegovati kulturu sjećanja

Realizacijom ovog projekta Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je nastavilo njegovati kulturu sjećanja kod učenika na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i počinjeni genocid u Srebrenici.

Tako su tokom posjete profesori historije upoznali učenike sa događajima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, posebno o događajima vezanim za genocid u Srebrenici.

Ministarstvo je angažiralo koordinatore koji su bili aktivni sudionici agresije i počinjenog genocida u podrinjskim enklavama s ciljem prenošenja vlastitih iskustava učenicima.

Koordinatori su, prilikom svake posjete, učenicima pojašnjavali događaje iz perioda agresije na Srednje Podrinje, te ih upoznavali sa najznačajnijim informacijama vezanim za kulturno-historijske spomenike u mjestima kroz koje su prolazili na putu do krajnjeg odredišta.


Historijski čas

Na šehidskom mezarju Memorijalnog centra "Srebrenica – Potočari“ održavani su historijski časovi od strane kustosa, te su organizovani obilasci šehidskog mezarja. Nakon toga, učenici su obišli i muzejske postavke: "Spomen-sobu“, "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice“, "Projekt usmene historije“, "Životi iza polja smrti“ i "Koraci onih koji (ni)su prešli“.

U multimedijalnoj sali prikazivan im je dokumentarni film o genocidu u Srebrenici, čime su završavali planirani programski dio svoje posjete, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.