PORTO

Profesor Karabeg na kongresu u Portugalu, teme iz svih oblasti plastične hirurgije

Najbolja (sa)znanja sa tog kongresa bit će prezentirana na sastanku ili simpoziju bh. Udruženja i učinit će sve da ih etabliraju u centrima u kojima rade za dobrobit pacijenata

Dr. Karabeg s kolegama. Fena

Fena

8.10.2022

Profesor dr. Reuf Karabeg predstavljao je Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH na 14. kongresu Evropske organizacije plastičnih i estetskih hirurga (ESPRAS), od 5. do 7. oktobra u Portu (Portugal), te održao predavanje o petogodišnjem iskustvu nove vlastite metode povećanja grudi.


Svakodnevna praksa

Po njegovim riječima, teme kongresa su iz svih oblasti plastične hirurgije. Osobito su prikazani najnoviji trendovi estetske, rekonstruktivne i funkcionalne hirugije dojki (povećanje, podizanje, smanjivanje), rekonstrukcije dojki nakon operacije zbog karcinoma, operacije nosa (funkcionalne, estetske), zatezanja lica, uljepšavanje lica kozmetskim metodama, hirugija glave, lica, trbuha, hirurgija tumora (karcinoma, sarkoma), hirurške i mikrohirurške rekonstrukcije svih dijelova tijela.

- Takvi kongresi značajni su za evaluaciju gdje se nalazimo, na kojem smo nivou znanja i šta nam je činiti. Bitno je znati i usvojiti šta to ne koristiti u svakodnevnoj praksi, a za šta se educirati i dobivati nova znanja i iskustva. Upravo su (osobito) takvi kongresi mjesto za teorijska saznanja, u kombinaciji sa praktičnim primjerima, vrhunska prilika za razmjenu iskustava i znanja - kazao je za Fenu prof. Karabeg

Kako je naglasio, najbolja (sa)znanja sa tog kongresa bit će prezentirana na sastanku ili simpoziju bh. Udruženja i učinit će sve da ih etabliraju u centrima u kojima rade za dobrobit pacijenata.

- Drago mi je da je bh. metoda povećanja grudi (Karabeg et all), kao originalna metoda, zaživjela u svakodnevnom radu kolega širom svijeta i da su mnoge (prvenstveno mlađe) kolege izrazile želju da to vide i u operacionoj sali u Sarajevu - naglasio je.


Reuf Karabeg. Avaz

Jedini predstavnik BiH na kongresu

Kako navodi profesor Karabeg, koji je bio jedini predstavnik BiH na tom kongresu, dogovoren je dolazak evropskih stručnjaka koji će održati predavanja 2024. godine u Sarajevu.

- Dolazak na taj skup u Sarajevu dogovoren je i sa mnogo mladih kolega (mlađih specijalista i kolega na specijalizaciji) iz cijele Evrope, preko njihovih nacionalnih udruženja i saradnje sa bh. Udruženjem - kazao je.

Kako ponosno ističe prof. Karabeg, ne dolaze mlađi samo na taj skup 2024., nego i u operacione sale u Bosni i Hercegovini radi praktičnog učenja.

- Također, naši specijalizanti (koji to budu željeli) u dogovoru sa svojim ustanovama mogu imati značajan benefit, kao članovi UPREHBIH, te dostići vrhunski nivo edukacije u evropskim ustanovama zahvaljujući umrežavanju koje smo uspostavili - naglasio je.


Prof. dr. Karabeg, prof. Robert Murphy (predsjednik američkog ASPS-a) i prof. Alex Geogesku iz Rumunije - Avaz
Prof. Psaras ( Kipar), prof. Mandrekas (Grčka) i prof. dr. Karabeg - Avaz
Sa prof. H. Costa (predsjednik Kongresa) iz Porta i prof. Mazzola iz Italije - Avaz
Sa kolegama iz Hrvatske, prof. Ninkovićem iz Minhena i dr. Begić iz Osla - Avaz
Prof. dr. Karabeg sa specijalizantima i mlađim specijalizantima iz  Slovenije, Sjevernne Makedonije, Austrije i Italije - Avaz
+1

Sigurnost pacijenata

Profesor Karabeg naglašava da je, u okviru tog kongresa, održan i sastanak-Vijeće predsjednika i/ili nacionalnih delegata udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga država članica koje čine ESPRAS. Pojašnjava da je Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH (UPREHBiH) ravnopravni član jedinstvene svjetske i evropske organizacije.

- ESPRAS je organizator ovog velikog naučnog skupa. Naše udruženje UPREHBIH član je evropskih i svjetskih elitnih organizacija plastičnih hirurga. Na Vijeću nacionalnih predstavnika (delegata) prezentirane su aktivnosti nacionalnih udruženja i dalje su unaprijeđeni stavovi i putevi za bolju koordinaciju, razmjenu iskustava te mjere za poboljšanje hirurških metoda, sigurnosti pacijenata i standarda koji se moraju ispuniti u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji - naglasio je.

Kongres Evropske konfederacije nacionalnih udruženja (ESPRAS) održava se svake četiri godine, a smatra se jednim od najvažnijih skupova plastičnih hirurga u svijetu (uz ICOPLAST kongres).

Predsjednik Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH (UPREHBiH) prof. dr. Reuf Karabeg imenovan je, ranije na kongresu u Belgiji, u Komitet za profesionalne standarde u svjetskom udruženju plastičnih i estetskih hirurga ICOPLAST.

Prof. dr. Reuf Karabeg. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.