PREDSJEDNIK SDA

Bakir Izetbegović na pitanje novinara "Avaza": Stavljanje na crnu listu ne govori puno o Novaliću

Naš premijer je pomogao penzionerima da se stabilizira taj fond i da im se poprave te penzije i onda ih obavijestio o tome. I čovjek je stavljen na crnu listu, kaže Izetbegović

Izetbegović: Ponekad pomislim da se SDA mora upozoriti kada prelazi cestu, ako slučajno ne pređu gdje treba mogli bi završiti na crnoj listi. S. Spahić

Piše: S. Spahić

9.10.2022

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva ove stranke na kojoj se raspravljalo o izbornim rezultatima. 

Na pitanje novinara "Avaza", kakva je njegova budućnost na čelu SDA, ali i to kako komentariše da su se u nekim općinama dešavale situacije da su pojedini kandidati ove stranke imaju više glasova od njega - u Olovu Đemal Memagić za Federalni parlament je imao više od 1.000 glasova, Šemsudin Mehmedović u Tešnju je napravio razliku veću od 2.000, a i u Hadžićima je za Eldara Čomora glasalo više birača,  Izetbegović odgovara:


O nepodršci meni nema govora

- Možemo sad mi pincetom izvaditi jedno po jedno pa se, što kažu, zabiti u detalj. Generalno stvari stoje ovako, kada uzmete dva bloka – jedanaestorku i SDA – odnos je 6:4 odnosno 3:2 u njihovu korist. Ja sam dobio 40 posto od 100 ljudi koji su glasali, ja sam sam dobio 40 posto i popravio rezultat u odnosu na sve dosadašnje cikluse.

Prvi put imam 37.5 posto podrške kompletnog tijela koje je glasalo, uključujući i gospodina Hadžikadića. Zaostajem za SDA vjerovatno 10 do 12 posto, tačno toliko gospodin Bećirović zaostaje za jedanaestorkom. Dakle, 10 do 12 mojih glasača je bilo za gospodina Komšića i 10 do 12 posto je glasača Bećirovića bilo je za Komšića.

SDA je imala odnos prema strankama 3:2. O nekoj tu razlici bitnoj, nepodršci meni nema govora, dapače, ona je podržana u ovom ciklusu - rekao je Izetbegović i dodao kako je na sjednici Predsjedništva dobio čestitke zbog dobre kampanje.

Izetbegović nije odgovorio na pitanje da li je naredio internu analizu, koja se odnosi na ljude koji su imali više glasova od njega u određenim općinama.


"Šta je uradio naš simpatični premijer?"

Predsjednik SDA je upitan i za premijera FBiH Fadila Novalića, koji je završio na crnoj listi. Na pitanje novinara "Avaza" o Novaliću, Izetbegović je rekao:

- Što se tiče našeg simpatičnog federalnog premijera kojeg pokušavaju na razne načine da slome već sedam godina, ali čini se da ima neku podršku kako se zvaše pa ostaje čovjek na nogama i ima dobre rezultate. Šta je uradio naš premijer? Naš premijer je pomogao penzionerima da se stabilizira taj fond i da im se poprave te penzije i onda ih obavijestio o tome. I čovjek je stavljen na crnu listu.

Ponekad pomislim da se SDA mora upozoriti kada prelazi cestu, ako slučajno ne pređu gdje treba mogli bi završiti na crnoj listi.

Mislim da te mjere Stejt Departmenta polako gube vjerodostojnost sa ovakvim postupcima. Ovo ništa ne govori puno o gospodinu Novaliću, ovo što je stavljen na crnu listu. I općenito, upitajte se kroz historiju, šta je to jedan Hasan Čengić uradio da se nađe na crnoj listi? Branio svoju državu, pomagao da se naoruža u vrijeme pokolja. Ima jedan dupli standard kada su u pitanju Bošnjaci i SDA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.