SARAJEVO

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" otvorena Dnevna bolnica za onkološke, dijabetološke , gastroenterološke i druge pacijente

Pored toga, u okviru Dnevne bolnice u funkciji je i ambulanta gdje se pacijenti javljaju za prvi pregled, pružaju im se i dijagnostičke i druge zdravstvene usluge

Prof. dr. Maja Banjanin sa pacijentima. Opća bolnica

H. J. I.

10.10.2022

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nedavno je otvorena Dnevna bolnica za onkološke, dijabetološke , gastroenterološke i druge pacijente, koji u bolničkim uslovima i pod nadzorom ljekara i medicinskih sestara mogu dobiti svoju terapiju i nakon par sati otići kući.

Pacijentima se u Dnevnoj bolnici venskim putem aplicira simptomatska onkološka terapija, daje krv i krvni pripravci, plazma. Pored toga, u okviru Dnevne bolnice u funkciji je i ambulanta gdje se pacijenti javljaju za prvi pregled, pružaju im se i dijagnostičke i druge zdravstvene usluge, a nakon toga visoko educirani multidisciplinarni tim određuje dalji tok liječenja i propisuje odgovarajuću terapiju. Radno vrijeme Dnevne bolnice je svaki radni dan od 08 do 14 sati, a pacijenti dolaze sa uputnicom iz doma zdravlja.



Osoblje ovog odjela, na čijem je čelu prof. dr. Maja Banjin, specijalista interne medicine i subspecijalista onkolog te odgovorna medicinska sestra Anisa Olovčić, od pacijenata sa kojima smo razgovarali tokom našeg obilaska, dobili su samo riječi hvale.

Pacijentica Dženana Muratović, i sama zdravstveni radnik, ističe da ovakvu zdravstvenu uslugu još nije vidjela, a da je obišla mnoge zdravstvene ustanove.

Kaže da je sve za čistu desetku, od ljubaznog i profesionalnog osoblja, usluge, čistoće i reda.




Dženana Muratović: Sve je za čistu desetku. Opća bolnica

- Dok primam terapiju slušam tiho muziku i osjećam se kao da sam u svom dnevnom boravku. Kući odem relaksirana i jedva čekam da ponovo dođem - kaže gospođa Muratović.

Pacijentica Ana Okuka, koja već skoro tri sedmice dolazi u Dnevnu bolnicu, naglašava da je ovakav način davanja terapije spas za pacijente. Sve je perfektno, a osoblje je ljubazno i posvećeno svom poslu.


Pacijentica Ana Okuka: Osoblje je ljubazno i posvećeno svom poslu. Opća bolnica

Njeno mišljenje dijeli i Bilal Sulejman, koji kaže da je prezadovoljan tretmanom i odnosom ljekara i medicinskih sestara te da je ovo bolnica "po mjeri čovjeka", jer je sve podređeno pacijentu.

Bilal Olovčić. Opća bolnica

S poštovanjem i velikom zahvalnošću svoje utiske o Dnevnoj bolnici mejlom je poslala pacijentica Virena Miletić, koja piše da je od trenutka ulaska, pa sve do kraja terapije i samog izlaska iz ustanove, sve bilo popraćeno neizmjernom ljubaznošću i profesionalnošću od svih zaposlenika, a posebno medicinskih sestara.

- Imale su vremena za svako pitanje i olakšali su dane pomalo dužih terapija. Vidi se velika profesionalnost i empatija zdravstvenih radnika te sam zbog jako lijepog iskustva i dobrog tretmana, željela napisati i poslati ovaj e-mail- navela je u svom pismu zahvale gospođa Miletić.

I sami smo se uvjerili da Dnevna bolnica izgleda svjetski. Sve je čisto i uredno i odvija se prema utvrđenom protokolu i pod budnim okom Anise Olovčić, odgovorne medicinske sestre ovog odjela, inače dugogodišnje uposlenice Opće bolnice, koja je upravo tokom nedavne pandemije u ovom istom prostoru provela mnogobrojne dane i noći pomažući najtežim pacijentima.


Anisa Olovčić. Opća bolnica

- Sretna sam što je prošla pandemija, što smo se vratili redovnom poslu i da ponovo radimo u normalnim uslovima - ističe Olovčić i dodaje:

- Najvažnije je da su pacijenti zadovoljni ovim načinom dobivanja terapije. Trudimo se da našim pacijentima pružimo maksimalnu pažnju i oni to prepoznaju.


Broj onkoloških bolesnika u stalnom je porastu, a time raste i pritisak na zdravstveni sistem

- Maligne neoplazme su jedan od najvećih zdravstvenih i društvenih problema današnjice zbog velike učestalosti, visoke smrtnosti, patnje koju nanose oboljelim i njihovim porodicama i velikog finansijskog i socijalnog opterećenja zdravstvenih sistema i društva u cjelini.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake godine u svijetu od malignih neoplazmi oboli više od 12 miliona ljudi, a 7,6 miliona umre od ove opake bolesti. Udio malignih neoplazmi u strukturi ukupnog broja smrti u svijetu iznosi 20 - 25 posto u svim uzrocima smrti. Više od dvije trećine malignih neoplazmi nastaje pod uticajem faktora koji su rezultat savremenog života, što je i razlog da su ove bolesti u porastu u cijelom svijetu. Više od 70 posto smrtnih slučajeva od malignih neoplazmi se javlja u zemljama sa niskim i srednje visokim dohotkom, u kojima su resursi za prevenciju, dijagnostiku i liječenje malignih oboljenja ograničeni ili uopšte ne postoje - pojašnjava prof. dr. Maja Banjin.


Bogato radno iskustvo

- Oboljeli od malignih bolesti u Kantonu Sarajevo, se liječe na Klinici za onkologiju u KCUS ,koji zbrinjava oboljele iz više kantona u FBIH. Zbog broja novooboljelih od maignih bolesti (porast incidence), te sve veće stope prevalence (zahvaljujući novim modalitetima liječenja) u FBiH kao i u Kantonu Sarajevo, opterećenost Klinike za onkologiju dovodi do dužeg čekanja na dijagnostičku obradu i započinjanje onkološkog liječenja. Zbog toga smo u Općoj bolnici otvorili Dnevnu bolnicu za onkološke pacijente kako bi pacijentima osigurali još jednu onkološku službu da što prije dođu do dijagnoze i započnu liječenje - ističe prof. Banjin.

Prije godinu dana u Općoj bolnici je formiran multidisciplinarni tim koji funkcioniše u sljedećem sastavu sub. spec. gastroneterolog, sub. spec abdominalni hirurg, spec. patolog, spec. radiolog i sub. spec onkolog.

Prof. dr. Maja Banjin iza sebe ima bogato radno iskustvo. Tokom svog rada na KCUS bila je na čelu Odjela za internističku onkologiju sa 23 godine specijalističkog staža iz interne medicine, od čega više od 15 godina subspecijalističkog onkološkog staža. Na KC je vodila Multidisciplinarni tim za tretman malignih bolesti digestivnog trakta i Multidisciplinarni tim za tretman malignih bolesti kože.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.