SARAJEVO

Podžić primio novoimenovanog vojnog službenika Ukrajine: Saradnja dvije zemlje

Prema potpisanom planu bilaterane vojne saradnje, tokom protekle 2021. godine u Ukrajini su obavljene dvije, a u Bosni i Hercegovini jedna zajednička aktivnost

Sa održanog susreta. MO BIH

A. O.

10.10.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u posjetu primio novoimenovanog vojnog izaslanika Ukrajine brigadira Dmitroa Malika (Dmytroa).

Na sastanku je razgovarano o sigurnosno-političkoj situaciji u Ukrajini i u Bosni i Hercegovini te kako se to odražava na međusobnu saradnju ministarstava odbrane dvije zemlje. Prema potpisanom planu bilaterane vojne saradnje, tokom protekle 2021. godine u Ukrajini su obavljene dvije, a u Bosni i Hercegovini jedna zajednička aktivnost. Početkom ove godine otpočet je proces usuglašavanja plana bilateralne saradnje za 2022. godinu, ali zbog izbijanja rata u Ukrajini nije došlo do realizacije.

Ministar Podžić je izrazio puno razumijevanje i solidarnost za sve ratne teškoće kroz koji prolazi ukrajinski narod. On je skrenuo pažnju ukrajinskom vojnom izaslaniku na nejedinstven stav državnog vrha Bosne i Hercegovine po pitanju rata u Ukrajini, ali i na činjenicu da su se u Generalnoj skupštini UN-a i u Vijeću Evrope dužnosnici BiH pridružili osudi ruske agresije na suverenu državu Ukrajinu. Ministar je podsjetio i da je Ministarstvo odbrane BiH dio Kontaktne skupine za odbranu Ukrajine, u kojoj učestvuje na poziv Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Brigadir Malik je zahvalio ministru Podžiću na dobrodošlici, a oba sagovornika su izrazili nadu da će se u skoroj budućnosti stvoriti okolnosti za veću saradnju BiH i Ukrajine i njihovih oružanih snaga.

Ukrajinski vojni izaslanik za Bosnu i Hercegovinu je nerezidentni, i stalno je smješten u Ambasadi Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Sastanku je prisustvovao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.