MOSTAR

Agencija "Stari grad" kreće u obnovu, iz SABNOR-a poručuju: Partizansko spomen-groblje mora imati fizičku zaštitu!

Ni četiri mjeseca od vandalskog pohoda na nacionalni spomenik BiH počiniocima nema traga

Partizansko spomen-groblje: Skoro u cijelosti uništeno. Arhiv

Piše: M. Smajkić

12.10.2022

U Agenciji „Stari grad“ Mostar otpočeli su, kako saznajemo, aktivnosti za realizaciju projekta „Obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija Partizanskog spomen-groblja“.

Tako je donesena odluka o pokretanju javne nabavke putem otvorenog postupka, a kao rok za preuzimanje tenderske dokumentacije naveden je 26. oktobar.


700 ploča

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, remek-djelo velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i nacionalni spomenik BiH, podsjetimo, skoro je u potpunosti devastirano prije skoro četiri mjeseca, kada je skoro svih 700 ploča, kamenih cvjetova s imenima antifašista, razbijeno u paramparčad.

Projektom su predviđeni postavljanje zaštitne ograde u dužini od 480 metara, obnova suvenirnice i sobe za videonadzor, postavljanje javne rasvjete te izgradnja vodonatapnog sistema.

I dok je Federalna vlada, krajem jula, odobrila 200.000 KM za obnovu ovog spomenika, a koja će iskoristiti Agencija, dotle nije podržana zastupnička inicijativa Edite Đapo da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) preuzme dužnost čuvanja i zaštite Partizanskog groblja.

Upravo na neophodnost čuvanja i zaštite Partizanskog spomen-groblja ukazuje Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.


Đulić: Nećemo čekati. Arhiv

- Prioritet je fizičko osiguranje jer, ako tu nema čovjeka koji dežura i naoružan nadzire 24 sata, bojim se da će i predstojeća obnova, kao i sve do sada koje su rađene, biti iste kao da uzmete vreću para i bacite je s mosta u Neretvu. Dakle, zaštita Partizanskog groblja je neophodna. Fizičko osiguranje na godišnjem nivou, prema cijenama zaštitarskih agencija, košta 102.000 KM - kaže Đulić.


Žestoka reakcija

S druge strane, iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u javnost ne dopiru nikakve informacije o eventualnom pomaku u vezi s istragom o rušilačkom pohodu na Partizansko groblje.

- Mi ćemo u petak, kada će se navršiti četiri mjeseca od tog rušilačkog terorističkog čina, ponovo istupiti u javnost. Ali ovaj put će biti žestoka reakcija jer ne možemo više biti imuni na to što sam se stalno plasira kako je istraga u toku - poručuje Đulić.

Kordić ih ignorira

Đulić napominje da od januara u vezi s Partizanskim grobljem čekaju na sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

- Sastanak nismo zatražili kao UABNOR Mostar, već kao SABNOR BiH. Do danas nikakav odgovor nismo dobili. Jednostavno, gradonačelnik nas ignorira - kaže Đulić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.