SARAJEVO

Predstavnici NATO-ovog Direktorata za izgradnju odbrambenih kapaciteta u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Na uvodnom sastanku, ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je delegaciju iz Glavnog sjedišta Sjevernoatlantskog saveza iz Brisela

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

H. J. I.

11.10.2022

Predstavnici NATO-ovog Direktorata za izgradnju odbrambenih kapaciteta u utorak posjetili su Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine te na stručnom nivou razgovarali o mogućim modalitetima praktične realizacije NATO-ove incijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) vojno-sigurnosnih institucija BiH.

Na uvodnom sastanku, ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je delegaciju iz Glavnog sjedišta Sjevernoatlantskog saveza (NATO) iz Brisela, koje je predvodio vođa tima inicijative DCB Bora Onen, a uz Rohana Maksvela (Maxwell), koji u NATO-u vodi partnerski program Procesa planiranja i revizije (PARP) za BiH, u razgovoru je sudjelovala i zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha(McGaha). Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, kao i šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić.


Predanost NATO-a

Na sastanku je razgovarano o osnovnoj metodologiji rada na usaglašavanju paketa pomoći vojno-sigurnosnim institucijama BiH, koji bi trebao pomoći Bosni i Hercegovini da bude spremnija za odgovore na suvremene prijetnje i zlonamjerne utjecaje izvana.

- Na samitu NATO-a, održanom u junu u Madridu, identificirali smo naše buduće puteve saradnje - konstatirao je u uvodu ministar Podžić.

- Pored odluka o Novom strateškom konceptu, za nas je važno što je NATO odobrio paket mjera predviđen ovom Inicijativom. To je odgovor na potrebe i zahtjeve MO BiH za podrškom, kako bi se ublažilo pitanje nedostatka resursa, a na žalost generiranim i višegodišnjim neusvajanjem vojnog budžeta BiH.

Iz navedenog dokumenta je jasna namjera NATO-a da predviđene mjere imaju za cilj pomoći u jačanju otpornosti Bosne i Hercegovine i pomoći BiH da se suprotstavi svakom potencijalnom zlonamjernom utjecaju, u svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi. Ovim je NATO-savez još jednom pokazao trajnu predanost miru, stabilnosti i reformskim procesima u BiH i na zapadnom Balkanu - zaključio je Podžić.Konkretan paket pomoći

U svome obraćanju, Bora Onen je istaknuo kako su ovim programom pomoći, uz BiH, obuhvaćene Gruzija i Moldavija, ali i zemlje poput Iraka, Jordana, Tunisa i Mauritanije, kao i Organizacija Ujedinjenih naroda. Napomenuo je da pomoć u izgradnji kapaciteta načelno ne obuhvata nabavu ubojitih sredstava te da se takav vid pomoći inače dogovara na bilateralnom nivou s pojedinačnim članicama NATO-a.

- U svakom slučaju, cilj NATO-a je pružiti podršku Bosni i Hercegovini u onome što joj je najpotrebnije. Očekujemo da konkretan paket pomoći bude usvojen i službeno potvrđen u februaru 2023. godine - zaključio je Onen.

Nakon uvodnog sastanka, uslijedio je susret na stručnom nivou, na kojem se razgovaralo o konkretnim oblicima pomoći. U razgovorima je sudjelovao i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem. General Mašović je konstatirao da je poseban značaj ove inicijative što će podržati ne samo podizanje kapaciteta OS BiH, nego i odbrambeno-sigurnosne sposobnosti same države Bosne i Hercegovine.

U narednim danima, predstavnici NATO-ovog Direktorata za izgradnju odbrambenih kapaciteta u Sarajevu će razgovarati s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i nekim od sigurnosnih agencija podređenih ovom ministarstvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.