TRULO PRAVOSUĐE

Ko će novinarima "Avaza" vratiti novac nakon što je Tužilaštvo KS optužilo Bakirovog zeta Berberovića

Berberović je nakon pisanja "Avaza" o ovoj aferi tužio našu medijsku kuću, tvrdeći da je riječ o kleveti i da iznosimo neistine

Mirsad Berberović: Tvrdio da nije ni privođen, iako je uredno bio u Sudu, što potvrđuje fotografija" Avaza". Avaz

Piše: M. Aš.

12.10.2022

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Mirsada Berberovića, zeta Bakira Izetbegovića, lidera SDA zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.


Obrnuo 125.000 KM

Optuženi se tereti da je kao odgovorna osobe firme Bihexo, vršio nezakonite uplate na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju „Leading“ za fiktivan angažman studenata.

Novac uplaćen na račun agencije, ranije optuženi Enisa i Sanel Đalić podizali su u gotovini i umanjen za proviziju predavali optuženom Mirsadu Berberoviću. Na taj način je optuženi pribavio protupravnu korist firmi Bihexo u iznosu od 125.329,57 KM. U optužnici je predloženo oduzimanje navedene imovinske koristi.

Mirsad Berberović, suprug je Sabine Berberović rođene – Izetbegović. Sabina Berberović je, rođena sestra Bakira Izetbegovića.

Berberović je optužen u predmetu "Zadruga". Naš list je o njegovim nezakonitim radnjama pisao godinama, pa i kada je privođen po nalogu Tužilaštva KS. I tada smo tvrdili da je Berberović nezakonito uzeo pare, zašto ga je Tužilaštvo sumnjičilo.

Međutim, Berberović je nakon pisanja "Avaza" o ovoj aferi tužio našu medijsku kuću, tvrdeći da je riječ o kleveti i da iznosimo neistine.


Sudija sve ignorisao

Riječ je seriji članaka objavljenih u “Dnevnom avazu” u februaru i martu 2018. godine pod naslovima “Smije li tužilac protiv Bakirovog zeta?”, “Kriminalno klupo se odmotava”, “Tužioci razotkrivaju šemu pranja novca, Bakirov zet važna karika”

Međutim, sudija Općinskog suda Sarajevo Pavle Crnogorac, tada je ignorisao sve dokaze "Avaza" i presudio u korist Berberovića da mu se isplati 6.000 KM. Sada je pitanje, nakon što je Tužilaštvo KS optužilo Berberovića, potvrdilo ustvari pisanje Avaza, ko će našoj kompaniji vratiti novac.

Pavle Crnogorac važi kao čovjek koji je svaku tužbu protiv naših novinara brutalno presuđivao ne vodeći računa o dokazima.

Zbog svega će advokati "Avaza" sa cijelom situacijom upoznati predstavnike međunarodne zajednice i institucija za zaštitu slobode medija, naročito što je stao na stranu člana vladajuće familije.

Također, advokati razmatraju opciju da se tuži režimski sudija Pavle Crnogorac i od njega traži naknada spomenutih 6.000 KM i i dodatnih troškova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.