SUD BIH

Stručnjak iz Italije devastirao respiratorsku mafiju: Fadilovi uređaji se ne mogu koristiti za teško oboljele pacijente!

Vještak iz Italije rekao da se Fadilovi respiratori mogu koristiti u hitnim kolima i to sat, te da sve preko toga povećava rizik za pacijenta

Piše: B. Cerić - S. Spahić

12.10.2022

Nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i ostali - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora koji su plaćeni iz budžeta 10,5 miliona KM. 

Osim premijera crnolistaša Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Leandro Pekija, (Pecchia) vještak iz Italije, kojeg je angažiralo Tužilaštvo BiH da vještači sporne respiratore, kazao je da nabavljeni respiratori "se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege".

Riječ je o stručnjaku iz oblasti elektrotehnike, a specijalizovan je na oblasti biomedicinskog inžinjerstva, odnosno na inspitivanju biomedicinskih aparata, a kao stručnjak je radio i pri ministarstvu zdravstva Italije te u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Kako je rekao, od njega je traženo da napravi analizu kupljenih respiratora ACM 812A ali i respiratora marke HC VE003.

Respiratori HC VE003 nisu imali dovoljno podataka

Kazao je da na osnovu tri relevantna izvora, od kojih je jedan i Svjetska zdravstvena organizacija, pravio analizu da li se mogu koristiti sporni respiratori u jedinicama intenzivne njege.

On je rekao da za komplikovanije proizvode, koji nose veći rizik, nije dovoljna sama certifikacija proizvoda, nego i tok svake proizvodne linije, a sporni respiratori su imali samo jedan certifikat.

Rekao je da na samom proizvodu ACM 812A nije bilo jasno navedeno koja je kategorija proizvoda, pa je pravio poređenje sa predviđenim minimalnim uslovima koji trebaju imati proizvodi da bi bili adekvatni za jedinice intenzivne njege. U izvještaju je naveo koje uslove respiratori ACM 812A ispunjavaju, a kako je pojasnio u izlaganju, oni ispunjavaju samo 44 posto minimalnih uslova.

Osvrnuo se i na respiratore HC VE003, koji su prvobitno bili najavljeni za nabavku, ali na kraju nisu nabavljeni.

- Pokušao sam napraviti analizu vezano za te respiratore, ali nisam mogao jer nije bilo dovoljno informacija, dokumentacija je bila prepravljana i nije vjerodostojna.

Fali nekoliko parametara

Upitan od tužioca Mirze Hukeljića, da li se na osnovu dostupnih podataka moglo govoriti o tome da li je riječ o respiratorima za intenzivnu njegu, Pekija je odgovorio:

- Fali mnoštvo podataka, a i na osnovu postojećih može se shvatiti da se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Riječ je o aparatima koji nemaju ni monitor.

Tužilac Hukeljić je upitao da li respiratori ACM 812A ima monitor.

- Imaju, ali fali nekoliko parametara na njemu, kao što je kisik. ACM 812A se može koristiti u ambulantnim kolima te u hitnim situacijama - istakao je Pekija.

Tužilac je upitao da li je tako navedeno i kod proizvođača, a Pekija je odgovorio da u samom predgovoru stoji da se on koristi u situacijama kao što je saobraćajna nesreća te da je prag za korištenje sat, a sve više od toga povećava rizik za pacijente.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.