REAKCIJE

Analitičar ESI-a Adi Ćerimagić za "Avaz": Politika EU "sjedi i čekaj" nije dala nikakve rezultate

Jedan od razloga ove odluke, tvrdi on, je što EU nema mogućnost da ostvari utjecaj u BiH, jer sankcije Evropske komisije, stroge političke poruke članova Evropskog parlamenta, ali i Evropske komisije u tome nisu pomogle

Ćerimagić: Strastveno zalaganje Slovenije i Austrije. Facebook

Piše: A. Bajramović

12.10.2022

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić za portal "Avaza" govori o nekoliko razloga zbog kojih je Evropska komisija baš u ovom trenutku odlučila da preporuči kandidatski status za BiH. 

Prvi i najvažniji, kaže Ćerimagić, je strastveno zalaganje Slovenije i Austrije da se to desi, a koje traje još od juna kad su kandidatski status dobile Ukrajina i Moldavija.

- Slovenija i Austrija su postavile vrlo logično pitanje - a zašto ne i BiH, te zatražile da se isto uradi i za BiH. Zbog straha da bi se takav potez EU, tako blizu izbora, mogao zloupotrijebiti od strane bh. političara, naročito Milorada Dodika, zemlje članice su usvojile zaključak kojim su izrazili spremnost da BiH daju kandidatski status nakon što Evropska komisija objavi izvještaj, odnosno da preporuku i bh. izbori prođu. 


Drugi razlog zašto se EK odlučila na ovaj korak je što politika "sjedi i čekaj", koju je provodila od maja 2019. godine, nije dala nikakve rezultate. Ako pogledate ocjenu pripremljenosti BiH za članstvo u EU, a koje Evropska komisija daje svake godine, tu se od 2019. ništa nije promijenilo – kaže Ćerimagić za portal "Avaza".

Jedan od razloga, tvrdi on, je što EU nema mogućnost da ostvari utjecaj u BiH, jer sankcije Evropske komisije, stroge političke poruke članova Evropskog parlamenta, ali i Evropske komisije u tome nisu pomogle.

- Ured visokog predstavnika je nametnuo odluku o finansiranju izbora, izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona. U vrijeme rata u Ukrajini, ekonomske, energetske i krize snabdijevanja, ali i straha od reakcije Rusije nakon gubitaka na ratištu EK se odlučila na ovaj korak i kao pokušaj da EU učini relevantnijom u BiH – pojašnjava Ćerimagić.

BiH je tako dobila preporuku sličnu onima koje su sredinom juna usvojene za Ukrajinu i Moldaviju, kojom je kandidatski status uvjetovan listom mjera koje trebaju biti provedene.


- Za BiH to je lista od 8 tačaka, Ukrajinu 7, a Moldaviju 9 tačaka. Ako zemlje članice EU budu tretirale BiH kao Ukrajinu i Moldaviju, kojima su kandidatski status dali sedam dana nakon preporuke Evropske komisije i bez ispunjavanja ijednog od uslova, onda će i BiH u decembru dobiti isto.

Međutim, zemlje članice sklone su drugačijem tretiranju BiH, kao nekog posebnog slučaja, tako da me ne bi iznenadilo da se i od BiH ipak traži nešto. U svakom slučaju, sa kandidatskim statusom ili bez njega u decembru, kao i u slučaju svih bh. susjeda, sve ovo će imati smisla samo ako, na bazi dubokih i konkretnih domaćih reformi, BiH krene ka nekom konkretnom i opipljivom cilju - integraciji u jedinstveno tržište EU i punopravnom članstvu u EU – ističe analitičar Inicijative za evropsku stabilnost Adi Ćerimagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.