PREMIJER SLOVENIJE

Golob: Preporuka za kandidatski status za BiH potvrđuje da smo imali pravi stav

Naša poruka je da Bosnu i Hercegovinu nismo zaboravili i da ćemo i dalje stajati uz nju i podržavati je

Robert Golob. AP

A. K. / Fena

12.10.2022

Današnja odluka Evropske komisije koja je preporučila davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, zasnovana je na inicijativi Slovenije u junu ove godine da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU, podsjetio je premijer Slovenije Robert Golob.

On je naglasio da ovakva preporuka potvrđuje da je Slovenija imala pravi stav te da su njihovi argumenti shvaćeni i konačno prihvaćeni.


Strateški značaj

- Zahvalni smo svim našim evropskim prijateljima koji su nas podržali, saslušali i shvatili potrebu da EU donese odluku od izuzetnog značaja za BiH i od strateškog značaja za budućnost Evropske unije - kazao je Golob.

Njegova je želja da odluka Evropske komisije u Bosni i Hercegovini bude prihvaćena pozitivno i da bude potrebno ohrabrenje političarima kao i da predstavlja neku novu nadu za sve državljane Bosne i Hercegovine.


Nastaviti zalaganje

- Naša poruka je da Bosnu i Hercegovinu nismo zaboravili i da ćemo i dalje stajati uz nju i podržavati je. Slovenija će se i dalje zalagati da cijeli region što prije uđe u Evropsku uniju - zaključio je Robert Golob.

Evropska komisija je u okviru tzv. Paketa proširenja usvojila preporuku da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. O dodjeli statusa kandidata odlučivat će Evropsko vijeće, koje čine šefovi država i vlada Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.