KONGRES U SARAJEVU

Udruženje kardiologa u BiH: Kroz razmjenu iskustava poboljšati tretman pacijenata

Ova tri dana će biti govora, prezentacija i diskusija vezanih za savremenu kardiologiju, hirurgiju, interventnu kardiologiju i preventivnu kardiologiju

Piše: Z. K.

13.10.2022

Udruženje kardiologa u BiH organizira 9. kongres u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Udruženje kardiologa u BiH organizira svoj 9. kongres, koji je počeo danas, a trajat će do 16. oktobra. 

Prema riječima prof. dr. Nabila Nasera, predsjednika radne grupe, Kongresu prisustvuje 25 predavača iz cijele Evrope i regije. 

- Na Kongresu će se obrađivati sve teme vezane za kardiologiju – od aritmije, srčane insuficijencije, valvularne bolesti, ishemijske bolesti srca, periferne cirkulacije/hirurgije, pedijatrijske kardiologije, E-kardiologije... - kazao je dr. Naser.


Eminentni stručnjaci

Osim inozemnih eminentnih stručnjaka iz Njemačke, Norveške, Belgije, SAD, Turske, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Egipta i Engleske te drugih zemalja, na Kongresu će biti i domaći predavači, uključujući dr. Nabila Nasera, prof. dr. Zumretu Kušljugić, koja je predsjednica Udruženja, te prof. dr. Šekiba Sokolovića.

- Ova tri dana će biti govora, prezentacija i diskusija vezanih za savremenu kardiologiju, hirurgiju, interventnu kardiologiju i preventivnu kardiologiju te kardiovaskularne imaging tehnike i dijagnostike. 

To nam je važno da razmijenimo iskustva s raznim referentnim centrima unutar grupe i, naravno, s našim regionalnim ekspertima u susjednim zemljama i da uspostavimo daljnju strategiju i učvrstimo i doprinesemo boljoj saradnji između nas kao Udruženja kardiologa i drugih udruženja kardiologa u regiji i Evropi - naveo je dr. Naser.

Poboljšati tretman

Dr. Naser je kazao kako bez kongresa nema dobre kardiologije te da su oni važni jer se tu utvrđuju strategije šta dalje raditi kako bi se poboljšao tretman pacijenta.

- Kongres je dobar i za mlade kardiologe koji tu mogu i imaju puno toga da vide i čuju iskustva drugih. Sve to na kraju završava načinom kako trebamo na jedan najbolji i najsigurniji i najefektivniji način tretirati srčane bolesnike unutar BiH. Svaki kongres novi je pomak kroz nova saznanja, kroz nove smjernice i njihov način primjene u tretmanu naših pacijenata - rekao je dr. Naser.

Održavat će se i radionice

Planirano je oko 40 predavanja po pozivu, 17 simpozija radnih grupa udruženja, kao i veliki broj simpozija farmaceutskih industrija. Svaki dan tokom Kongresa održavat će se radionice, s “live in the box” sesijama s više kliničkih centara BiH. 

Pokrovitelj Kongresa je Akademija nauka BiH, s aktivnim učešćem Odbora za kardiovaskularne bolesti. 

Cilj je da Kongres da presjek svih savremenih dostignuća u dijagnostici, prevenciji i terapiji kardiovaskularnih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.