DVORANA ZETRA

"Avaz" na licu mjesta: Glasovi za predsjednika RS se broje u tri smjene

U toku je brojanje Bijeljine, a nakon toga će se brojati glasovi iz Doboja

E. Abaz

14.10.2022

U Glavnom centru za brojanje, u dvorani Zetra u Sarajevu, nastavljeno je brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednika RS.

U ovom trenutku prebrojana je Banja Luka, i u toku je brojanje Bijeljine. Nakon što se završi brojanje Bijeljine, počet će brojanje glasačkih listića iz Doboja koje danas vjerovatno neće biti završeno.

- U ovom trenutku zaista je teško prognozirati do kada će brojanje trajati, ali radi se u tri smjene, uz posmatrače - rečeno je danas tokom obraćanja medijima.

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Podsjećamo, prebrojavanje je počelo jučer i trajat će nekoliko dana.  

Tim povodom se obratio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović. On je pojasnio da kada CIK BiH odlučuje po službenoj dužnosti ima ovlaštenja da naredi Centru za brojanje poduzimanje određenih aktivnosti u cilju ispravnog utvrđivanja rezultata.


- To je novina u odnosu na ove sve neutemelje kritike i komentare da smo nešto uradili nezakonito, jer je kao tobože po članu 5.30. Izbornog zakona ovo preuranjena radnja i nezakonita, jer kad tek utvrdimo rezultate pristupa se eventualnom ponovnom brojanju. Treba čitati zakon, treba pratiti. Postoji jedan apsurd u javnom prostoru, mi smo institucija koja samo po Izbornom zakonu nadzire OIK-a i GIK-a i biračkih odbora - kazao je jučer Arnautović.

Kako je istaknuto, glasovi će se brojati u tri smjene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.