TELEFONSKA SJEDNICA

Vijeće ministara: Usvojen je Izvještaj o sastanku Konstituence SB i MMF-a održanom u Sarajevu

Sastanku, koji je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, prisustvovalo je više od 150 učesnika iz 16 zemalja

Vijeće ministara BiH. Fena

H. J. I.

14.10.2022

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojilo je Izvještaj Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o sastanku Konstituence Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je održan polovinom septembra ove godine u Sarajevu.

Sastanku, koji je otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, prisustvovalo je više od 150 učesnika iz 16 zemalja. Uz panel pod nazivom "Od krize do oporavka", održane su još dvije panel diskusije te brojni bilateralni sastanci.


Inflacija i energetska sigurnost

Ovo je bila prilika da predstavnici zemalja članica Holandsko-belgijske konstituence, kojoj pripada BiH, razmijene mišljenja i razgovaraju o politikama i programima MMF-a i SB-e, kao i o drugim ključnim pitanjima za evropsku i svjetsku ekonomiju, uključujući aktuelna pitanja inflacije i energetske sigurnosti, tranzicije i saradnje.

Pored toga, razgovarano je i o dostignućima 30 godina partnerstva Bosne i Hercegovine, MMF-a i Svjetske banke.

Boravak visokih zvaničnika u BiH iskorišten je za njihovo upoznavanje s turističkim potencijalima i kulturnim i historijskim nasljeđem u BiH.


Namjenski utrošak sredstava

Generalni sekretarijat će Vijeću ministara BiH podnijeti Izvještaj o namjenskom utrošku sredstava u skladu s ranije donesenom Odlukom o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve za potrebe održavanja sastanka Konstituence.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je saglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike Slovenije koji borave na teritoriji BiH povodom održavanja izbora za predsjednika Republike Slovenije.

Glasanje će biti održano 23. oktobra ove godine u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu od 09.00 do 17.00 sati - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.