BH. METEOROLOG

Bakir Krajinović za "Avaz" otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

I dalje ne očekujemo vrijednosti ispod nule, poručio je Krajinović

Krajinović: Temperatura za mjesec oktobar je do kraja prema prognoznim modelima. AVAZ

Piše: A. Ovčina

17.10.2022

Vremenska prognoza u BiH tokom posljednjih dana je varljiva. Međutim, sudeći prema najavama meteorologa, građani BiH bi se trebali pripremiti za hladnije vrijeme. 

Kako je za portal "Avaza" kazao bh. meteorolog Bakir Krajinović do kraja ovog mjeseca očekuje se stabilno vrijeme do 23. oktobra kada se širom BiH može očekivati vrijeme bez padavina.


Vrijednosti ispod nule

- Samo u centralnim i istočnim predjelima sporadično može biti vrlo malo kiše, a to je ona kiša iz magle, kada je dosta jaka rosa i sumaglica, tako da to može uzrokovati dosta problema kada su u pitanju kotline širom zemlje. Nakon 23. oktobra slijedi promjena vremenskih prilika i možemo očekivati i padavine širom BiH. Što se tiče količina ipak su to još slabe do umjerene padavine. U pogledu temperaturnog režima nešto više vrijednosti jutarnjih temperatura očekujemo do 20. ovog mjeseca, odnosno uobičajene temperature u Bosni od 5 do 9 stepeni Celzijusa, u Hercegovini do nekih 12 stepeni Celzijusa – rekao je Krajinović.

Dodao je da nakon toga slijedi promjena temperaturnog režima od 21., ali ne tako značajno, par stepeni niže vrijednosti.

- I dalje ne očekujemo vrijednosti ispod nule. U BiH u periodu od 21. do kraja mjeseca, temperature tokom jutra od 4 stepenado 8, u Hercegovini oko 10 – rekao je on.


Topli periodi

Istakao je da su topli periodi do 20. oktobra gdje su maksimalne vrijednosti temperatura u Bosni do 21, a u Hercegovini do 24 stepena. Nakon toga slijedi promjena temperaturnog režima, slično kao i za jutarnje vrijednosti. Maksimum u Bosni je oko 14 stepeni Celzijusa, dok je u Hercegovini oko 18 do 20 stepeni Celzijusa.

- Temperatura za mjesec oktobar je do kraja prema prognoznim modelima, a kada su u pitanju padavine, već sada vidimo da su vrijednosti koje smo imali do sada i koje očekujemo do kraja mjeseca puno manje u odnosnu na prosječne. Količine padavina za ovaj mjesec su takve da do sada nije palo 15 litara kiše na svim meteorološkim stanicama, a prema prognoznim modelima i do 23. ovaj stabilni period ukazuje da će biti dosta suh period kada je u pitanju mjesec oktobar što se vidi na našim umjetnim akumulacijama na jugu zemlje gdje je nivo vode u jezerima dosta nizak – rekao je Krajinović za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.