GRADONAČELNICA SARAJEVA

Benjamina Karić: Predložit ću da odustanemo od kupovine vašeg "Ćire", Sarajevo nije grad koji uzima i otima

Potpuno razumijemo vašu privrženost i potrebu da lokomotivu sačuvate kao dio identiteta svog grada, napisala je Karić

Karić: Naše i vaše Sarajevo nije bio i nikada neće biti grad koji uzima i otima. Facebook / Avaz

A. Č.

14.10.2022

Neformalna grupa građana jučer je održala mirnu protestnu šetnju povodom najavljene prodaje simbola Zavidovića parne mašine "Kusače".

- Pozivamo sve političke subjekte u našem gradu da ostave na stranu sve podjele, stranačke interese i prepucavanja i da zajedno radimo na zaustavljanju prodaje našeg Ćire. Također pozivamo gradonačelnicu Sarajeva Benjamina Karić i gradsku upravu Sarajeva da odustanu od kupovine i u dogovoru sa predstavnicima našeg grada nađu rješenje da Ćiro ostane u našem gradu - kazao je Džemil Hamzić, član neformalne grupe.

Na odgovor gradonačelnice Sarajeva nije dugo čekao.

- Drage građanke i građani Zavidovića. Naše i vaše Sarajevo nije bio i nikada neće biti grad koji uzima i otima, nego grad koji dijeli i daje. Bili bismo počašćeni da sa vama podijelimo divan djelić historije vašeg grada, ali potpuno razumijemo vašu privrženost i potrebu da lokomotivu sačuvate kao dio identiteta svog grada.

Iz istog poriva smo i sami renovirali Bistričku stanicu i iz istog razloga uz nju želimo vidjeti i popularnog "Ćiru". Svakako, ni na koji način ne insistiramo da to bude baš vaša lokomotiva. Veseli nas i raduje što dijelimo istu strast prema lijepim elementima naše historije.

Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložit ću da odustanemo od kupovine vašeg "Ćire", u nadi da ćemo uspjeti naći neku drugu lokomotivu i da ćemo zajedno uživati u pogledu i u Sarajevu i u Zavidovićima - napisala je gradonačelnica Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.