ZASTUPNIK BUNDESTAGA

Josip Juratović za "Avaz": Šmita napadaju Izetbegovićevi podanici

U političkim redovima u BiH vlada sindrom "Sanader", jer na putu ka EU funkcioniraju demokratske institucije i pravni sistem

Juratović: Moj san je da BiH dobije šansu. Armin Durgut / Pixsell

Piše: A. Bajramović

15.10.2022

Zastupnik i član Odbora za evropska pitanja Bundestaga Josip Juratović sretan je zbog odluke Evropske komisije da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Odluka će biti poznata u decembru, a Juratović kaže da je interesantno da u BiH nema nikakvog oduševljenja tom viješću, pogotovo ne u politici. 

Prednjači DF

- To potvrđuje moju dugogodišnju tezu da veliki dio političkih elita i moćnika uopće ne želi ući u EU. U političkim redovima u BiH vlada sindrom "Sanader", jer na putu ka EU funkcioniraju demokratske institucije i pravni sistem, a to za mnoge od njih znači da će se naći pred sudom i odgovarati za korupciju, nepotizam, krađe - kaže Juratović.

Napade na visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) smatra dodatnim dokazom da politike na vlasti ne žele evropski put, jer je Šmit počeo raditi posao koji su oni godinama izbjegavali.

- Moj san je da BiH dobije realnu šansu, uz poštivanje demokratskih pravila. Naša uloga je da podržimo upravo ta demokratska pravila i zbog toga podržavam Šmita. On je pred teškim zadatkom jer je sistem dosta kompliciran, ali je na pravom putu - kaže Juratović. 

Hajka pojedinaca

Najžešći napadi na Šmita dolaze iz Demokratske fronte, a Juratović je uvjeren da ta stranka samo radi posao za druge.

- Oni već dugo dijele uloge u BiH, pa kad jedan uđe u probleme, onda nastupa drugi. Mnogo je poštenih ljudi i političara u BiH, ali ova hajka pojedinaca na Šmita, pod utjecajem Izetbegovićevih podanika, vodi se zbog strepnje od ulaska BiH u EU - ističe Juratović. 

Stvari idu nabolje

Dodaje da će Njemačka poštivati volju naroda na izborima, ali i raditi na tome da profunkcioniraju institucije BiH.

- Do sada se previše vjerovalo trojici samozvanih nacionalnih poglavica. Jedan je sada otišao, drugi nije uspio, treći nema šanse, tako da se politička situacija u BiH ipak mijenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.